Educație

Sociologul Gelu Duminică, despre acțiunile de combatere a violenței în școli: „Faptul că se implică polițistul e ca agheasma”

Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra faptului că violența în școli trebuie prevenită și combătută prin consiliere, acțiunile autorităților locale fiind insuficiente.

Violența în școli, un fenomen care a luat amploare, în ultimii ani Foto: Depositphotos.com Violența în școli, un fenomen care a luat amploare, în ultimii ani Foto: Depositphotos.com

 

 


Violența în școlile românești e un fenomen care, din păcate, a luat amploare în ultimii ani, iar combatrerea sa este una dintre prioritățile anunțate ale reprezentanților Ministerului Educației, pentru acest an. Campaniile desfășurate la nivelul unităților de învățământ în colaborare cu autoritățile locale sunt, însă, insuficiente, în opinia unor sociologi preocupați de această problemă a violenței.

„Violența în școli a devenit din ce în ce mai raportată, și înainte a existat acest fenomen, doar că înainte era considerată normalitate. Dar e foarte probabil ca în momentul de față, tinerii să fie mai predispuși unor reacții adverse și neconforme cu normele societății. Timpul petrecut de copii alături de părinți este mai puțin, iar violența este mult mai vizibilă în zilele noastre. Ceea ce vreau să subliniez este că această realitate a existat și înainte (n.red violența în școli). Toți cred că putem să ne aducem aminte de glumițe pe care le aveam față de colegii de clasă, spre exemplu, batjocură, chiar și violență fizică.  

Și din păcate, totul începe cu o formă din aceasta, mai nevinovată, care pe urmă escaladează, ajungându-se la violență. Lumea nu înțelege că sunt etape. Deci nu putem să combatem un fenomen fără celălalt, când vorbim de bullying și apoi de violență fizică. Ele sunt împreună. Dar cu violența din societate ce să facem? Cum am vrea să scadă  cazurile de violență în școli în  condițiile în care în societate avem violență peste tot. Uitați-vă la televizor, la stiri, vedeți câte știri sunt despre violență și câte despre solidaritate”, a declarat Gelu Duminică, pentru monitorulcj.ro.  

Mai puțini elevi per consilier școlar

Pe de altă parte, sociologul atrage atenția asupra unui aspect pozitiv și anume că, potrivit noilor norme prevăzute de Ministerul Educației, numărul elevilor de care trebuie să se ocupe un consilier școlar a scăzut. 

„Combaterea și prevenirea acestui fenomen se face cu precădere cu consiliere și acompaniere, nu prin aducerea polițistului în interiorul școlii. De aceea, consilierul școlar ar trebui să facă mult mai multe decât face în momentul de față, să acționeze ca factor de avertizare timpurie. 

La noi, Ministerul Educației a introdus în noile norme scăderea numărului de elevi de care trebuie să se ocupe un consilier educațional, școlar, până acum era la 700 de copii. Și dacă ești cel mai bun psiholog din lume, nu poți lucra cu atâția copii deodată. Faptul că vine polițistul e ca agheasma, nu face rău, dar nici nu îmbunătățește situația”, a mai declarat Gelu Duminică.  


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

 


 

CITEȘTE ȘI:

Clujul a înregistrat aproape 2.000 de cazuri de violență în familie, în 2023! Numărul este mai mare decât în 2022.

Și-a bătut concubina chiar în noaptea de Anul Nou. Clujean monitorizat prin intermediul brățării electronice, pentru violență domestică.

abonare newsletter