Educație

Despăgubiri de 30 de mii de lei pentru o profesoară din Cluj insultată de elevi în mediul online

O profesoară de la o școală gimnazială din Cluj-Napoca trebuie să primească despăgubiri de zeci de mii de lei de la doi elevi care au insultat-o.

Elevi în sala de clasă/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Elevi în sala de clasă/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook (Dosar 26335/211/2019), potrivit vedemjust.ro

 


Este vorba de un dosar din 2019, în care o profesoară de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, care era diriginte la clasa a VII-a, a solicitat daune de zeci de mii de lei pentru că a fost insultată de către doi elevi din clasa sa.

În ultima zi din vacanța mare din anul 2018, Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, apoi în decembrie 2018 a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup. În martie 2019, Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el, arată sursa citată. 


Cadrul didactic a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central. Ea a argumentat cu insulta adusă numelui şi imaginii sale, fapt care i-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

Pe de altă parte, părinții elevilor, care aveau sub 14 ani, spun că totul a fost doar o glumă.


În primăvara lui 2021, instanța a decis să oblige părinții celor doi elevi minori să plătească profesoarei, împreună, suma de 30.000 lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor.

Pentru că profesoara și unul dintre elevi au fost nemulțumiți de soluție aceasta a fost contestată cu apel. Săptămâna trecută, pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul Cluj a hotărât că sentința Judecătoriei va fi menținută în întregime.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lor

Ultimele Stiri
abonare newsletter