Educație

Noi criterii de acordare a burselor elevilor. Crește valoarea burselor de merit, dispare bursa de studiu

Noile criterii de acordare a burselor școlare au stârnit reacții vehemente din partea elevilor și părinților. Propunerile vor fi dezbătute online de Ministerul Educației.

Noi criterii de acordare a burselor elevilor. FOTO: Facebook/ Emil Boc Noi criterii de acordare a burselor elevilor. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Recent, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând cu anul școlar 2023-2024. Printre propuneri se numără eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. În schimb, vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordine descrescătoare, cu condiția ca elevii să aibă media 10 la purtare, scrie Edupedu.ro

 


De asemenea, bursa de merit este propusă să crească de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi. Totodată, din noua lege a Educației dispare bursa de studiu care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Astfel, 91 de mii de burse de studiu dispar.

Bursele de merit nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecăriei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus. Apare însă și o condiție, ca „elevii să aibă media 10 la purtare la finalul cursurilor din anul școlar anterior și să fie promovați la toate disciplinele”.


În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) lit. a), lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună, față de 200 de lei cât este în prezent.


Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Acesta va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Dezbatere publică la Ministerul Educației

Ministerul Educației a anunțat o dezbatere publică deschisă pentru maximum 100 de persoane în data de 31 august 2023, joi, ora 14:00, în sistem de videoconferință. Dezbaterea publică a fost solicitată de către organizații din societatea civilă și vizează proiectul de metodologie pentru acordarea burselor și cel pentru funcționarea consiliilor de administrație din școli.


„Sunt invitați să participe, în sistem online, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, reprezentanți ai presei, în limita a 100 de persoane. Înscrierea se va realiza în sistem electronic printr-un mesaj trimis la adresa dezbateripublice@edu.gov.ro, până în data de 30 august 2023, ora 18:30”, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

Cele două proiecte au stârnit reacția părinților și elevilor deopotrivă, plus a organizațiilor reprezentative ale acestora. Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare.

Critici au venit și de la Consiliul Național al Elevilor. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat și ele proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și au solicitat schimbarea acestuia: „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa la nivelul Legii învățământului preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat perpetuează haosul început de lege, ridicând mai multe semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crește numărul elevilor care beneficiază de bursă socială. Câți elevi vor beneficia?

abonare newsletter