Educație

A murit profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu. În 20 iunie ar fi împlinit 89 de ani

Profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu a murit, duminică, cu două zile înainte să împlinească 89 de ani. Conducerea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a transmis condoleanțe familiei îndurerate.

Colaj foto profesorul Cornel Țăranu/ Foto 1: pixabay.com/Foto 2: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima Colaj foto profesorul Cornel Țăranu/ Foto 1: pixabay.com/Foto 2: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima

 

 


Profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu a murit, duminică, cu două zile înainte să împlinească 89 de ani.

 


Conducerea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” a transmis condoleanțe familiei îndurerate.

În activitatea sa de dascăl, Cornel Țăranu a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale. 


„Cu tristețe și durere profundă, ne luăm rămas bun de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu. Contribuțiile sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i faimă internațională. Remarcabilul său talent a fost recunoscut prin distincții prestigioase și premii înalt apreciate. 
În activitatea sa de dascăl, a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale. 
Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre și în peisajul muzical românesc. 
Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul pentru artă și de înțelegerea profundă a compoziției muzicale. În onoarea sa, continuăm să promovăm și să susținem valorile pe care le-a iubit atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne nemuritor în conștiința noastră prin muzica sa! 
Requiescat in pace!”, a transmis conducerea academiei.

Cine a fost Cornel Țăranu?

Cornel Țăranu s-a născut la 20 iunie 1934 în Cluj-Napoca. În perioada 1951-1957 a studiat compoziția cu Sigismund Toduță la Conservatorul (astăzi, Academia) de Muzică din Cluj. Între 1966-1967 a studiat la Conservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen, iar apoi, în 1968-1969 a continuat studiile la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel.


În 1968 a înființat la Cluj ansamblul „Ars Nova”. În perioada 1970-1990 și-a început cariera ca asistent, continuând gradele universitare, iar în anul 1990 a devit profesor de compoziție la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent este profesor colaborator al Academiei.

A susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția și Statele Unite ale Americii. În 1995 a înființat Festivalul „Cluj Modern”, al cărui director a fost.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A murit Ioan Niculaș, unul dintre cei mai iubiți profesori de la Liceul „Mihai Eminescu”! A fost invitat să predea în Franța, dar a ales să formeze sute de elevi clujeni

Doliu în învățământul clujean. Profesoara Rodica Istrate a murit. „Drum lin spre cer, suflet frumos”

Ultimele Stiri
abonare newsletter