Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „ISTORIA, cartea de căpătâi a oamenilor de afaceri din Generația Y”

Sunt un mare devorator de istorie contemporană, la fel cu mulți din generația mea încerc să pun lumina asupra ceea ce s-a întamplat între 1918 și 1989.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Îmi spun, mai în glumă, mai în serios, că citesc cărți de istorie despre Europa și România de după 1918 ca să confirm ce îmi povesteau bunicul și bunica despre vremurile lor. Sau ce îmi povestește soția mea, strănepoată de membru al primului Parlament al României Mari.

 


Astăzi am fost câteva minute la întalnirea cu Vasile Pușcaș & comp, la lansarea (sau relansarea) cărților din colecția de istorie contemporană.

Citisem în fugă „Trianon, Trianon”, mai am încă nelămuriri. Am în continuare demoni care mă bântuie când mă gândesc la ce au făcut marile puteri cu Europa de Est în perioada 1940-1946 și dacă acela a fost „efectul fluturelui” a ceea ce a început la 24 februarie. Mai citesc și mă consolez spunându-mi că așa este istoria, cea mai inexactă dintre știintele inexacte.


Puțină Generație Y la întâlnire, dar cărțile pot fi comandate și pe internet, trăiască digitalizarea, nu trebuie mers la târgul de carte, care era destul de gol, nu te-ai fi așteptat.

Oricum, Generatia Y a ratat întâlnirea cu Profesorul Onufrie Vinteler, un om cu un spirit atât de viu, încât, dacă îmi permiteți formularea, „i-ar fi dat pe spate”.


De ce titlul, aparent un oximoron? Și insistența pe oamenii de afaceri din Generația Y? Uitați de ce, faceți un retcon. Imaginați-vă cum ar fi arătat istoria dacă o placă cu mucegaiuri nu ar fi stat la soare. Sau dacă un medic din Sibiu nu ar fi participat la Primul Război Mondial. Sau dacă nu ar fi existat școala de tanchiști din Kiev. Sau dacă două familii de turci nu ar fi emigrat în Germania, una la Koln, cealaltă la Lastrup. Sau dacă ar fi existat leac pentru cancerul de colon în 2011, sau pentru sindromul Asperger.

Istoria ne arată „cum” și „de ce” s-a schimbat lumea – întotdeauna „cum”, nu întotdeauna „de ce”. Și mai ales „cine” a schimbat lumea, inclusiv cea a afacerilor. Merită să mai punem mâna, din când în când, pe o carte de istorie.


Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Congresele politicienilor şi fabrica de tractoare de la Arad, fabrica de zahăr de la Luduş şi fabricile de ulei de floarea soarelui. România de mâine”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. România, singura țară membră UE care și-a „măcelărit” propriile situri de fabricație

abonare newsletter