Economie

Chiriile din Cluj, într-o continuă CREȘTERE de când s-au anunțat noile măsuri de relaxare

Chiriile au crescut în Cluj-Napoca, mai ales de când s-au anunțat măsurile de relaxare. Prețurile au crescut în cartierele mari ale Clujului, cum ar fi Mărăști, Mănăștur și Plopilor.

 

 


Piața imobiliară din Cluj a avut scăderi și creșteri  frecvente în timpul pandemiei. De când s-au anunțat noile măsuri de relaxare, chiriile au crescut 3,47%, potrivit unei analize făcută de agenția imobiliară Blitz.

 


În schimb, pe segmentul de vânzare a apartamentelor s-a înregistrat o scădere de 3,66% în luna mai, mai arată analiza. Scăderea pe această lună este mult mai accentuată față de luna aprilie, unde s-a înregistrat o scădere de doar 1,46%.

Chiriile au crescut în Cluj, odată cu anunțarea noilor relaxări

Chiriile sunt cele care au crescut semnificativ, chiar după ce s-au anunțat noile măsuri de relaxare din 15 mai.


Creșterea este de 3,47%, prețul mediu pentru o chirie ridicându-se la valoarea de 328 de euro. Prețul chiriei a crescut în mai multe zone, însă cartierele care au înregistrat cea ami mare creștere sunt: Mărăși, Plopilor și Mănăștur.

Mărăști cu 11,38%, până la valoarea de 323 euro (de la 290 euro).
Plopilor cu 11,37 %, până la valoarea de 470 euro (de la 422 euro). 
Mănăștur, cu 6,60%, până la valoarea de 307 euro (de la 288 euro).


Cu toate acestea, în unele zone din Cluj-Napoca și Florești, chiriile au mai scăzut, o posibilă cauză ar putea fi cererea care nu a fost atât de mare în aceste zone.

Andrei Mureșanu   – cu 4,48%, până la valoarea de 426 euro pe lună (de la 446 euro),
Iris  – cu 3,82% până la valoarea de 302 de euro (de la 314 euro).
Florești  – cu 3,69%, până la valoarea de 209 euro (de la 217 euro). 


Cele mai ieftine prețuri în topul chiriilor din Cluj-Napoca sunt în cartierul Iris, acolo unde prețul mediu al unui apartament de închiriat este de 314 de euro. Mai rentabil decât Iris este doar comuna Florești cu 209 de euro. O altă zonă cu locuințe sub 250 de euro este Dâmbu Rotund.

Prețurile apartamentelor de vânzare au scăzut considerabil

Piața imobiliară din Cluj a scunoscut cele mai mari scăderi pe zona de apartamente de vânzare, înregistrându-se o scădere de 3,66%, prețul mediu a metrului pătrat la nivelul Clujului fiind de 1.499 de euro, se arată în analiză.

Cele mai mari scăderi au fost în două cartiere din Cluj-Napoca, și anume, Zorilor și Andrei Mureșanu. Au existat scăderi de prețuri la apartamentele de vânzare și în Grigorescu și  Iris, înregistrându-se o variație mică de doar 1%.

În zona Zorilor scăderea a fost de 4,45%, până la valoarea de 1.676 euro pe metro pătrat(+ de la 1.754 euro/mp).  O altă importantă variație a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu cu 4,26%, până la valoarea de 1.865 euro pe metru pătrat (+ de la 1.948 euro/mp). 

„Față de luna aprilie,  când se constata o scădere de prețuri de 1,46 %, pe fondul unei cereri mai rezervate de tranzacționare din partea clienților cumpărători, prețurile au scăzut în medie cu până la 4-5% în câteva dintre cele mai mari cartiere din Cluj. 

În luna mai au avut loc corecții ceva mai accentuate de preț date de noile reguli de relaxare prilejuite de campania de vaccinare în rândul populației generale, ceea ce a determinat proprietari să flexibilizeze prețurile”, sunt de părere experții imobiliari.

În Plopilor metrul pătrat se vinde cu peste 2.100 de euro

Cu toate acestea, au existat și alte cartiere în care s-a înregistrat o creștere a prețurilor pe segmentul apartamentelor de vânzare. Astfel, în cartierul Plopilor, prețurile au urmat trendul de creștere cu 4,53%,  metrul pătrat ajungând până la 2.125 euro.

De asemenea, cartierele Bună Ziua și Mărăști au înregistrat o creștere a prețului pe metru pătrat, mai exact în Bună Ziua prețurile ajung 1.872 euro pe mp, iar în Mărăști ajung până la 1.789 euro pe mp.

În zona centrală prețul a crescut cu 2,21%, ajungându-se la 2.128 euro pe metro pătrat la apartamentele de vânzare.

În timp de pandemiei, prețurile pe metru pătrat în zona centrală a orașului au fost de peste 2.000 de euro. Experții imobiliari au evidențiat că este a cinciea lună consecutivă în care prețul în zona centrală s-a situat deasupra palierului de 2.000 de euro/mp, având în vedere că pe toată perioada anului 2020, prețurile au fluctuat între 1922 și 1987 de euro pe metru pătrat.

În zona Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au scăzut cu 0,93% , metrul pătrat având prețul de 955 euro, interesul cumpărătorilor fiind la fel de crescut pentru această zonă și în anul 2021.

Cauzele creșterilor de prețuri pe piața imobiliară sunt atât cererea care este foarte mare în unele zone din Cluj-Napoca, cât și materialele de construcție care s-au scumpit cu 20% în perioada pandemiei.

Cererea este atât de mare, încât oamenii cumpără apartamentele chiar înainte de a se ridica blocul. Un exemplu clar ar fi construcțiile noi de pe strada Paris din Cluj-Napoca, unde s-au vândut 95% din aprtamentele blocului din faza de proiectare. Mai exact s-au vândut 73 de aprtamente, din cele 75, chiar dacă blocul nu este ridicat încă.

Studenții, salvarea propietarilor din Cluj

60% dintre studenții clujeni au renunțat la chirii la începutul pandemiei de COVID-19  pentru că s-au suspendat cursurile de la facultate. Odată cu suspendarea cursurilor de la facultăți și începerea cursurilor online, studenții au început să discute cu proprietarii problema chiriilor în ultimul an. O parte dintre chiriași au stabilit reducerea chiriei din cauza suspendării activităților din diferite domenii, astfel încât veniturile nu mai erau aceleași.

Situația nu a fost mai bună nici pentru proprietarii care se ocupă de alte chirii în ultimul an și nu au legătură cu studenții. Un alt segment afectat de pandemia de COVID-19 a fost segmentul spațiilor comerciale și de birouri. Motivul acestei scăderi a fost blocajul din punct de vedere al mobilității clienților. Acest segment a suferit o scădere de 83%. Companiile și-au adaptat activitatea conform contextului și au optat pentru mutarea activității la domiciliu, în mediul online.

Însă, acum propietarii din Cluj merg pe premiza că din toamnă, studenții se vor întoarce fizic la facultate, iar prețurile pe segmentul chiirilor deja au început să crească semnificativ.

CITEȘTE ȘI:

Topul chiriilor din Cluj! Chiria unui apartament de lux ajunge chiar și la 1.000 de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter