Economie

Drumuri județene modernizate cu bâlbâieli la ședință. 57 mil. lei, nota de plată în 2020

Consiliul Județean Cluj a actualizat lista drumurilor județene supuse lucrărilor de modernizare și reabilitare în anul 2020.

În ședința ordinară de joi, 28 mai, consilierii județeni au aprobat proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 56/2020 privind aprobarea Programului de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv a Programului de lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene din județul Cluj pentru anul 2020.

ACCESEAZĂ GALERIE FOTO pentru a vedea dacă drumul pe care circuli va fi reabilitat în 2020!


Potrivit referatului de aprobare, lucrările au fost evaluate inițial la o valoare aproximativă de 55.000.000 lei (TVA inclus), pentru anul 2020. Prin adoptarea modificării Hotărârii, se vor aloca sumele mecesare pentru programul de lucrări de modernizare, respectiv întreținere curentă și periodică a unor drumuri judeţene în acest an. Au fost înregistrate 30 de voturi „pentru”, nu înainte ca reprezentanții forului administrativ județean să se bâlbâie în detalii.

Dumitru Drăghici (PNL): DJ 150, cu gropi în zona de câmpie. Alin Tișe (PNL): „Știu!”

Mai întâi, consilierul județean PNL Dumitru Drăghici a adus în discuție drumul județean 150 Câmpia Turzii – Mociu, unde există porțiuni cu gropi și s-ar impune deja intervenția drumarilor. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că pe acel drum s-a intervenit anul trecut, pe aproape două treimi, rămânând o bucată înspre localitatea Viișoara, care „va fi făcută în această vară”. Șefului CJ Cluj i s-a atras atenția că porțiunile din zona Soporu de Câmpie sunt foarte proaste. „Știu!”, a răspuns Tișe.


Apoi, consilierul județean UDMR Francisc Balla s-a întrebat de ce drumul din zona Fizeșu Gherlii – Nicula este pe lista celor care necesită întreținere, din moment ce nu se află într-o stare care să necesite reabilitare. Tișe a explicat că lista drumurilor cuprinse în anexa proiectului este „mai veche”, la care se adaugă alte tronsoane noi. În replică, Balla s-a întrebat dacă nu era mai simplu să fie evidențiate drumurile incluse – „măcar culoarea” – după modificarea proiectului, pentru a desluși mai bine pentru ce își dau votul. „Asta este tehnica de proiecte”, a explicat Tișe.

Amendament... pentru un drum care era deja în anexă! Consilierii județeni nu l-au observat.

Ulterior, consilierul PSD Daniela Nicula s-a întrebat dacă DJ 109V, de la Dej înspre Borșa, nu poate fi cuprins în noul proiect de Hotărâre. Tișe a spus că va discuta „cu colegii de la Drumuri”, consilierul județean PSD Vasile Sălătioan a propus să fie depus un amendament, astfel încât drumul să fie reabilitat, în măsura în care există fonduri suficiente.


„Se poate și asta, dar să vedeți dacă nu este prins în anexă, sincer, nu știu dacă nu e cumva strecurat”, a replicat Tișe. După ce s-a propus ca lista să fie suplimentată cu o porțiune de drum neasfaltată de doar 2 km, între localitățile Giula și Pădureni, Alin Tișe și-a dat seama că, de fapt, DJ 109V se află pe lista menționată în anexa proiectului.

Revenit la microfon, Francisc Balla l-a chestionat pe Tișe dacă în momentul în care se alocă bani pentru niște reabilitări de drumuri, este luată în considerare dimensiunea populației din zonă. „Încercăm să asigurăm cam tot județul, cât putem”, a răspuns președintele Consiliului Județean. După ce s-au grăbit să voteze un amendament care nu-și mai avea rostul, consilierii județeni au căzut de acord și au votat proiectul de hotărâre.


Ce modificări a suferit proiectul pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor județene din Cluj?

Prin Hotărarea Consiliului Județean nr.64 din 20 martie 2020, s-a aprobat încadrarea drumurilor comunale DC 91 Sălicea – Micești (km 0+000 – km6+660) și DC 85 Tureni – Micești (km 0+000 – km 12+315) din categoria funcțională a drumurilor de interes local în categoria funcțională a drumurilor de interes județean.

Astfel, cele două drumuri comunicale au devenit drumuri județene, cu denumirea de DJ 103Z (km 0+000 – km 18+975), cu originea în drumul județean 107R, din localitatea Sălicea prin Micești și Tureni, până în drumul județean 103G.


Față de cele mai sus menționate, a fost propusă modificarea anexei nr. 2 prin introducerea drumului județean 103Z Sălicea (DJ 107R) – Micești – Tureni (DJ 103G) și suplimentarea programului de lucrări cu 2 milioane de lei (inclusiv TVA). Practic, valoarea totală aprobată pentru modernizarea drumurilor – 49 de obiective – în anul 2020 a devenit de 57 milioane de lei (TVA inclus).

CITEȘTE ȘI:

În sfârșit, bucurie pentru iubitorii de munte! Se vede asfaltul pe un drum județean turistic
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter