Economie

Schimbare majoră pentru firme din 2018: Firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri în loc de 16% din profit

Ministrul Finanţelor, Ionut Mişa, a anunţat joi o schimbare majoră pentru cele 450.000 de firme care au cifra de afaceri sub un milion de euro. Mişa a anunţat în şedinţa de Guvern că aceste firme vor plăti de anul viitor impozit de 1% din cifra de afaceri în loc de actualul impozit de 16% din profit.

"Avem şi modificări care vor încuraja mediul de afaceri. Pentru 450.00 firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifră de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit cât se plăteşte acum", a declarat Mişa.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat o altă modificare a Codului fiscal: firmele nu vor mai putea fi cercetate penal în cazul unei fraude pe lanţul de TVA "decât dacă există probe materiale că respectivul agent a intrat în contact cu firmele evazioniste. Acum, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a spus Mişa.


El a mai declarat că "se elimină astfel situaţiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relaţie comercială cu a patra sau a cincea companie pe lanţ care crease un lanţ pe evaziune".

- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale şi pentru alte venituri: pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalişti)


- Creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu venituri mici

- Reducereaa contribuţiilor sociale şi trecerea în sarcina salariaţilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% plătite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului, deci vor fi mai mulţi bani pentru sănătate şi pensii.


Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, numită contribuţia asigurătoare pentru muncă".

- O altă simplificare e reducerea numărului de contribuţii de la 9 la 3. Contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat şi contribuţia asigurătoare pentru muncă suportată de angajator.


- Scad contribuţiile pentru pensie pentru condiţii speciale sau deosebite de muncă: CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.

- O altă masură din Codul Fiscal: românii cu activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie. Persoanele cu venituri din activităţi independente, precum medici, avocaţi, ziarişti sau artişti, vor plăti contribuţii pentru asigurări sociale la nivelul salariului minim pe economie, şi nu raportat la sumele obţinute


Ministrul Finanţelor a anunţat joi ca România va implementa, începând cu 2018, directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, astfel încât firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".

Odată cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitată a dobânzilor şi va exista un "imnpozit pentru sumele transferat în afara ţării de mult în încercarea (multinaţionalelor) de a-şi reduce baza de impozitare", a spus ministrul Finanţelor.

În plus, "vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale şi nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obţinute prin aranjamente abuzive între firme", a mai spus Mişa.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că, începând cu anul viitor, contribuţia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% în prezent  la 3,7%.

Vasilescu a susţinut, la începutul şedinţei de Guvern de joi, că nu va fi "afectată valoarea nominală din prezent".

"Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II de pensii va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%", a argumentat Lia Olguţa Vasilescu

abonare newsletter