Economie

Ministrul Fondurilor Europene vorbeşte la Cluj despre funie în casa spânzuratului: “Este prețul pe prostie plătit de România”

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, vorbeşte la Cluj despre funie în casa spânzuratului: “Corecțiile financiare pe actualul cadru financiar îl estimăm la un miliard de euro. Este prețul pe prostie plătit de România pentru faptul că a pus în funcții cheie oameni, care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo. Și mai ales în zona de achiziții publice”. Judeţul Cluj se poate lăuda cu două mari eşecuri în derularea proiectelor cu fonduri europene: Centrul de Deşeuri şi reabilitarea drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor.

Teodorovici a declarat joi la Cluj-Napoca că, după calculele actuale, România va fi nevoită să plătească, pentru cadrul financiar trecut, 2007-2013, corecții financiare de un miliard de euro. Ministrul a recunoscut că România se confruntă cu nereguli grave privind finanţările europene, întreruperi de plăți și suspiciuni de fraudă. Cu 1 miliard de euro corecții pe actualul exercițiu bugetar, dosare de fraudare a fondurilor europene și cu un grad de absorbție de numai 53%, ministrul Fondurilor Europene este optimist şi spune că anul acesta România va atinge pragul de 80% grad de absorbţie, iar în următorul exerciţiu financiar va atrage 100% fonduri europe.

"Corecțiile financiare pe actualul cadru financiar astăzi îl estimăm la un miliard de euro. Sunt corecții financiare venite pe sistemul special, pe achiziții publice, ca și subiect, în mare parte a lor. Adică este prețul pe prostie plătit de România pentru faptul că a pus în funcții cheie oameni, care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo. Și mai ales în zona de achiziții publice. Vă dați seama, dacă acest miliard de euro, dacă era deja și el pus de către Comisie pentru rambursare, nu aveam astăzi 53% grad de absorbţie, eram undeva la 60 % (n.r. — grad de absorbție). Anul acesta avem toate argumentele să ajungem la 80%", a spus Teodorovici.


Ministrul e optimist

Teodorovici estimează că România va primi 5 miliarde de euro în acest an, fonduri europene, el susţinând că banii trebuie cheltuiţi repede, cu proiecte cu un impact economic mare, pentru reducerea decalajelor care există între ţara noastră şi alte state UE. Ministrul s-a declarat încrezător că toţi banii vor fi cheltuiţi. "Beneficiarii trebuie să se concentreze pe proiecte europene care vreau să fie atât de multe, încât banii europeni pentru viitorul exerciţiu financiar 2014 - 2020, să fie cheltuiţi în primii cinci ani", a adăugat Teodorovici.

Cluj Innovation City vrea fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene a participat, joi, la Cluj-Napoca, la Forumul Regional Cluj Innovation Days, alături de reprezentanţii Cluj IT Cluster şi de oficiali ai Comisiei Europene. Teodorovici a mai precizat că proiectul Cluj Innovation City are şanse să beneficieze de finanţare europeană.


“Cluj Innovation City este un proiect foarte frumos şi sper să găsească foarte multe zone de finanţare sau cu sprijinul fondurilor europene. România pe acest domeniu extrem de sensibil şi de mare viitor, acela al inovării şi cercetării, a alocat o sumă, spunem noi, importantă din fondurile europene din cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 undeva la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Aştept să văd efectiv proiecte. Vreau ca următoarea conferinţă să dăm exemple sau să arătăm foarte clar proiectele că deja se implementează sau poate chiar mai bine s-au şi finalizat si au într-adevăr un impact în economie foarte mare”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Alexandru Tulai, preşedintele Cluj IT Cluster a declarat că Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, care sunt producători de specialişti IT, acoperă 52% din nevoia pieţei din Cluj.


“Industria de IT a crescut în Cluj, în special bazat pe nevoia de IT a vestului. A fost un fenomen obiectiv pentru că economia noastră nu avea nicicum posibilitatea să absoarbă ceea ce poate crea industria de aici. România este o piaţă foarte mare şi nu este acoperită. Piaţa românească e sub 10% din sursa de venituri a firmelor din cluster, intenţionăm ca în următorii 2 ani să mişcăm veniturile obţinute din proprietate intelectuală proprie şi să creştem semnificativ procentul de firme care sunt prezente în piaţa românească. Ne trebuie o economie care să aibă nevoie de aceasta şi avem nevoie de sprijin din partea Guvernului. În momentul de faţă, în orice minut în ţară e nevoie de specialişti. Nu ne temem de şomaj în rândul IT. În etapa curentă de finanţare va trebui să ne străduim să obţinem, avem pe masă proiecte în pregătire, sper că Ministerul Fondurilor Europene să sprijine iniţiativele noastre. Cluj Innovation City este o astfel de iniţiativă”, a precizat Tulai.

abonare newsletter