Economie

Guvernul elen vrea să vândă clădiri şi reşedinţe diplomatice din diverse capitale europene

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/19/grecia.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul grec vrea să vândă mai multe clădiri şi reşedinţe diplomatice din Europa, precum Londra, Bruxelles şi Belgrad, în cadrul programului de privatizări prin care încearcă să convingă creditorii externi să continue finanţarea statului, scrie Mediafax. </strong></p>

 


Pe lista de vânzări de active întocmită de agenţia pentru privatizări de la Atena au fost incluse proprietăţi imobiliare restricţionate anterior, precum reşedinţa consulului elen dintr-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere londoneze şi clădiri de birouri în Bruxelles şi Belgrad, au afirmat sursele citate, conform unor surse Bloomberg.

Mai mult, un fost palat regal din apropierea Atenei ar putea fi vândut sau concesionat.


Grecia a promis creditorilor externi că va atrage până în 2020 fonduri de 50 miliarde euro din privatizări, jumătate din plan vizând vânzarea de proprietăţi imobiliare. Fondul elen de privatizare a anunţat săptămâna trecută că va accelera vânzarea activelor statului, în timp ce o misiune de inspectori din partea Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene evaluează progresul înregistrat de guvern în privinţa ţintelor din acordul de finanţare externă de 130 miliarde euro.

Reşedinţa londoneză a consulului elen este o vilă ridicată în urmă cu 115 ani, în stil victorian, cu o suprafaţă de 947 metri pătraţi, situată în zona Holland Park din Kensington & Chelsea, al doilea dintre cele mai scumpe districte ale Londrei după Westminster, potrivit agenţiei imobiliare Marsh & Parsons. Printre "vecinii" consulului se numără miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group.


Preţurile de vânzare din cartierele exclusiviste ale Londrei au crescut cu 9,9% în acest an şi cu aproape 50% din 2009, potrivit datelor Knight Frank. Site-ul de imobiliare Rightmove listează proprietăţi similare din zonă de închiriat pentru 25.000 lire (41.000 dolari) pe săptămână, iar Marsh & Parsons a vândut recent o proprietate din apropiere, cu o suprafaţă de 7.000 metri pătraţi, pentru 12 milioane lire.

În Grecia, fondul vrea să vândă sau să concesioneze Palatul Tatoi, situat la 27 kilometri de Acropole şi înconjurat de păduri, au mai spus sursele citate. Palatul a fost reşedinţa familiei regale elene până în 1967 şi include 40 de dependinţe, grajduri şi un cimitir.


Vânzarea acestei proprietăţi ar putea fi împiedicată de opoziţia opiniei publice, dar şi de starea avansată de degradare a palatului, au precizat persoanele citate.

Totodată, guvernul elen ar putea vinde o clădire de birouri cu opt etaje, cu o suprafaţă de 2.850 metri pătraţi, situată în Bruxelles, o altă proprietate similară, de 2.376 metri pătraţi, la Belgrad, şi o proprietate de 1.215 metri pătraţi în Ljubljana, capitala Sloveniei. În Nicosia, Grecia ar putea vinde un teren de 8.000 metri pătraţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter