Economie

Prețurile locuințelor din UE, creștere moderată în ultimul an. Avans substanțial al prețurilor în Europa de Est. Care e situația în România?

Prețurile locuințelor înregistrează tendințe contradictorii în diverse state ale Uniunii Europene. Dacă în Germania prețurile locuințelor au scăzut, în zona Europei de Est majorarea este una substanțială.

Dinamica prețurilor locuințelor în UE. Cât au crescut prețurile din zona imobiliară în România/Foto: Depositphotos.com Dinamica prețurilor locuințelor în UE. Cât au crescut prețurile din zona imobiliară în România/Foto: Depositphotos.com

 

 


În al patrulea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor, măsurate prin Indicele prețurilor locuințelor, au scăzut cu 1,1% în zona euro și au crescut cu +0,2% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent. 

Evoluția prețurilor locuințelor în statele membre ale UE

Dacă în Germania prețurile locuințelor au scăzut în medie cu -7% în ultimul an, în state precum Polonia sau Bulgaria prețurile locuințelor au crescut cu +13%, respectiv +10%. În România, creșterea medie a prețurilor (în euro) a fost de 3,7%.


CITEȘTE ȘI: 
Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele

Astfel, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, opt au înregistrat o scădere anuală a prețurilor locuințelor în trimestrul patru al anului 2023, iar optsprezece au înregistrat o creștere anuală. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Luxemburg (-14,4%), Germania (-7,1%) și Finlanda (-4,4%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia (+13,0%), Bulgaria (+10,1%) și Croația ( +9,5%).

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile au scăzut în unsprezece state membre, au fost stabile într-unul (Italia) și au crescut în paisprezece state membre. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Franța (-2,7%), Letonia (-2,5%), precum și în Danemarca și Suedia (ambele -2,3%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia (+4,8%), Croația (+3,4%) %) și Irlanda (+3,0%).


Dinamica prețurilor locuințelor în UE/Foto: Eurostat

În timp ce în România prețurile locuințelor au crescut în medie anul trecut cu 3,7%, în Ungaria creșterea a fost de doar 3,3%, potrivit analizei Eurostat

În timp ce piețele imobiliare din vestul Europei se confruntă cu o ușoară stagnare economică, statele din sud-estul Europei înregistrează o dinamică în ascensiune a pieței imobiliare explicată printr-o cerere de locuințe în creștere. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele

Apartamentele din Cluj, cele mai scumpe și inaccesibile din țară. Studiu BNR: „Costurile ridicate de construcție pun presiune pe prețurile locuințelor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter