Economie

Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele

Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele, iar prețul este principalul indicator în decizia finală.

Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele. Sursă foto: Depositphotos.com Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele. Sursă foto: Depositphotos.com

 

 


Peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă preferă apartamentele, iar prețul este principalul indicator în decizia finală, se arată într-un studiu. 

De asemenea, în ultimul trimestru din 2023, cererea totală de case și apartamente noi și vechi la nivel național a fost de 124.700, dintre care 105.800 vechi şi 45.100 noi, scrie G4media.ro


Totodată, în 2023 s-au înregistrat la nivel de țară peste 145.000 de potențiali cumpărători, cu 21,7% mai mul față de 2022. Aceştia au avut la dispoziţie 116.600 de proprietăţi rezidenţiale (case, apartamente), cu 25,2% mai puţine faţă de anul precedent, când erau disponibile 155.800 de proprietăţi, transmite Agerpres.

În ultimele trei luni din 2023, din totalul căutărilor de locuinţe, 20-25% dintre clienţi au vizat zonele centrale, 30-40% periferia, iar restul cartierele. În acest context, peste 70% dintre doritori doresc un apartament, iar restul caută o casă, timp în care preţul a decis alegerea locuinţei.


Cluj-Napoca, printre principalele piațe rezidențiale din România 

Principalele pieţe rezidenţiale din ţară se regăsesc în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

În ceea ce priveşte clienţii care aleg o casă, aceştia sunt în general familii cu copii care vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. 


„Provocarea constă in locaţie, deoarece nu mulţi sunt dispuşi să se mute la periferie şi caută să fie aproape de instituţiile de învăţământ. În general aceşti clienţi fie sunt antreprenori, fie freelanceri sau lucrează în poziţii de top management şi au flexibilitate în program”, se arată în studiul citat.

Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă, iar cei care îşi doresc un apartament sau casă ţin cont nu doar de preţ, ci şi de localizarea acestuia. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Clujul se află abia pe locul 5 la tranzacțiile imobiliare din 2023. Vânzările de apartamente, în scădere la final de an.

abonare newsletter