Economie

Apartamentele din Cluj, cele mai scumpe și inaccesibile din țară. Studiu BNR: „Costurile ridicate de construcție pun presiune pe prețurile locuințelor”.

Un raport al Băncii Naționale a României arată că cele mai scumpe și inaccesibile locuințe din România se află în Cluj, unde prețul mediu pe metru pătrat este de 2.329 euro.

Locuințele din Cluj sunt cele mai scumpe din țară / Foto: Google Maps Locuințele din Cluj sunt cele mai scumpe din țară / Foto: Google Maps

 

 


Clujul se află în topul celor mai scumpe locuințe, cu o medie de 2.329 euro pe metru pătrat, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Piața imobiliară rezidențială de aici este și cea mai inaccesibilă pentru populație.

 


Vânzările de imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, potrivit unui raport privind stabilitatea financiară, publicat miercuri de BNR.

La nivel național, tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 18%. În principalele centre regionale, scăderile înregistrate au fost următoarele: 


  • -14% în Cluj, 
  • -21% în București și Iași, 
  • -16% în Constanța, 
  • -10% în Brașov.

În România, prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale în T2 (trimestrul al doilea - lunile aprilie, mai, iunie) din 2023 au rămas relativ constante față de anul precedent (+0,1 la sută). Însă, la nivel regional disparitățile se mențin importante.

Cluj, în topul regiunilor cu cele mai scumpe locuințe

Raportul BNR arată că județul Cluj se situează în topul regiunilor cu cele mai ridicate prețuri ale locuințelor, cu 2.329 EUR/mp, apartament în bloc, la T2 2023 conform ANEVAR - Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.


„Costurile ridicate de construcție continuă să pună presiune pe prețurile locuințelor noi, intensificând creșterea acestora comparativ cu locuințele existente (4,4 la sută vs. -2 la sută, T2 2023, termeni anuali)”, se arată în studiul BNR.

În ceea ce privește accesul oamenilor la piața imobiliară rezidențială, indicatorul preț pe venit pune în evidență diferențe importante în plan regional. Datele BNR arată că clujenii au nevoie de peste 11 ani ca să își achiziționeze o locuință nouă (din punct de vedere al venitului), iar pentru bucureșteni perioada de timp e de 7 ani.


Indicatorul preț pe venit se calculează prin raportul dintre prețul unui apartament standard cu 2 camere, 55 mp și câștigul mediu salarial net, ajustat prin deducerea cheltuielilor de subzistență (calculate ca 50 la sută din salariul minim net pe economie).

Scădere semnificativă a investițiilor în spații comerciale

Activitatea pe piața imobiliară comercială a încetinit în prima parte a anului. Volumul investițiilor s-a redus semnificativ, cu circa 63% în primele 9 luni ale anului 2023, față de perioada similară a anului trecut. Astfel, au fost făcute investiții de 243 milioane de euro.

La nivel regional, cea mai mare scădere a investițiilor a fost în București (-73 la sută), concomitent cu o scădere de intensitate mai mică (-47 la sută) a investițiilor în marile centre regionale, adică în județele Cluj, Brașov, Iași, Timiș. 

Investițiile au fost orientate preponderent spre spații comerciale, urmate de cele de birouri (23%) și cele industriale (16%). 

Cei mai importanți investitori de pe piața din România în T3 2022, după proveniența capitalului, au fost investitorii autohtoni (38%), urmați de cei greci (32%) belgieni (16%) și germani (14%).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, primul loc în România privind guvernarea electronică

„Am impresia că tot farmecul Clujului s-a dus”. Din ce motive aleg oamenii să rămână sau să se mute din Cluj?

Ultimele Stiri
abonare newsletter