Economie

România, țara cea mai afectată de inflație din Uniunea Europeană, la început de an. Top state cu cea mai scăzută rată a inflației.

România conduce clasamentul european în materie de inflație, în timp ce media europeană privind inflația continuă să scadă.

Clasamentul european privind rata inflațiiei, condus de România/Foto: pixabay.com Clasamentul european privind rata inflațiiei, condus de România/Foto: pixabay.com

 

 


România a înregistrat cea mai mare rată a inflației la început de an, în timp ce, în ianuarie 2024, inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 3,1%, în scădere de la 3,4% în decembrie 2023. Această cifră este în contrast puternic cu cea din aceeași perioadă a anului trecut, când era de 10,0%, potrivit raportului publicat de oficiul european de statistică Eurostat la începutul lunii martie, citat de Euronews Italia

 


În același timp, rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,8% în ianuarie 2024, în scădere de la 2,9% în decembrie și semnificativ mai mică decât cea de 8,6% înregistrată în ianuarie 2023.

România, cea mai mare rată a inflației

Scăderea inflației indică faptul că prețurile de consum cresc mai lent decât în trecut, chiar dacă sunt în continuare în creștere. Deși inflația s-a calmat în majoritatea statelor europene, nicio țară din UE nu a înregistrat date negative asupra inflației în ianuarie, pe bază anuală.


Datele din ianuarie 2024 arată că inflația anuală variază între 0,9% și 7,3% în UE. România a înregistrat cea mai mare rată, la 7,3%, urmată de Estonia (5%), Croația (4,8%) și Polonia (4,5%), potrivit Eurostat.

sursa foto: Eurostat

Danemarca și Italia au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației, la 0,9%. Urmează Letonia, Lituania și Finlanda cu 1,1%.


CITEȘTE ȘI: 
Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 7,4%. Românii plătesc mai mult pentru mâncare și servicii. Ce produse s-au scumpit cel mai mult?

Printre alte state mari din UE, rata inflației a fost peste media europeană în Spania (3,5%) și Franța (3,4%), în timp ce Germania (3,1%) a înregistrat același nivel mediu al UE.

De asemenea, potrivit estimării preliminare a oficiului european de statistică, publicate la 1 martie, inflația anuală din zona euro a scăzut la 2,6% în februarie, față de 2,8% în ianuarie. Totuși aceasta este încă peste rata target a inflației de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE).


CITEȘTE ȘI: 
BNR a redus la 4,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și la 3,5% pentru 2025

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Creșterea economiei românești a încetinit anul trecut la 1,8 din PIB. Comisia Europeană a revizuit în jos estimările cu privire la avansul economic al României.

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Ultimele Stiri
abonare newsletter