Economie

Stimulente pentru firmele care angajează tineri absolvenți. Vezi care sunt sumele.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat mai multe măsuri de sprijin pentru angajatorii care încadrează tineri.

Angajatorii care angajează tineri absolvenți de învățământ  pot primi subvenții  în valoare de 2.250 de lei pe lună/ Foto: pixabay.com Angajatorii care angajează tineri absolvenți de învățământ pot primi subvenții în valoare de 2.250 de lei pe lună/ Foto: pixabay.com

 

 


Angajatorii care angajează tineri absolvenți de învățământ  pot primi subvenții  în valoare de 2.250 de lei pe lună, timp de 12 luni.

 


Aceeași sumă de bani o va primi firma care angajează tineri NEET, adică persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. 

Se acordă, totodată, subvenții de 2.392 de lei (4xISR/Indicatorul Social de Referință) angajatorilor care angajează tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate. Sprijinul se acordă pentru minimum 1 an și pentru maximum 3 ani.


Indicatorul Social de Referință este în momentul de față la valoarea de 598 de lei. Potrivit legii, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează din oficiu în data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. 

„Ucenicia la locul de muncă- sumă acordată angajatorilor - 2.250 de lei pe lună, iar banii se dau pe durata contractului de ucenicie în funcție de nivelul de calificare.  Stagiile profesionale - 2.250 de lei pe lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii. 


Sprijin pentru angajatori pentru stimularea angajării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor

Subvenția este de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă pentru maximum 60 de zile.

„În următorii cinci ani numărul de locuri disponibile pentru învățământul dual ar putea creşte de cinci ori, ajungând la 50.000. Educația și formarea pot oferi tinerilor competențele adecvate pentru a-i pregăti pentru câmpul muncii. Programele de ucenicie, de exemplu, au un impact semnificativ asupra promovării ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Studiile arată că aceste programe sunt unul dintre motivele principale pentru nivelurile scăzute ale șomajului în rândul tinerilor în unele țări europene”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu. 


În urmă cu câteva zile, Ministerul Muncii și Solidarității sociale a anunțat că tinerii care se angajează vor primi o primă de activare de 1000 de lei pentru o perioadă de minimum trei luni. 

Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei(3xISR) pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.

Articol realizat de Andrei NARIȚA

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tinerii sunt stimulați să își găsească un loc de muncă. Ministerul Muncii acordă prime de angajare de 1.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter