Economie

Cererea pentru credite în zona euro ar putea creşte uşor în primul trimestru din 2024

Cererea pentru credite în zona euro este la un nivel extrem de redus, după ce a scăzut mai mult de un an, în condiţiile în care majorarea dobânzilor a afectat creşterea economiei.

Cererea pentru credite în zona euro ar putea creşte uşor   Foto: Depositphotos.com Cererea pentru credite în zona euro ar putea creşte uşor Foto: Depositphotos.com

 

Conform datelor unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană, declinul interesului pentru credite de consum şi împrumuturi acordate companiilor a fost mai redus în trimestrul patru din 2023 decât în precedentele trei luni, scrie Agerpres.


„Pentru prima dată de la începutul lui 2022, băncile se aşteaptă la o mică creştere netă a cererii pentru împrumuturi acordate firmelor şi gospodăriilor, în primul trimestru din 2024. Băncile au continuat înăsprirea standardelor de creditare, deşi într-un ritm mai moderat, care se va atenua probabil şi mai mult la începutul lui 2024", se arată în studiu.

Oficialii de la Frankfurt analizează care este impactul majorărilor de dobânzi. Creditarea bancară este un canal cheie prin care ei vor să stimuleze creşterea economiei şi revenirea inflaţiei la ţinta de 2%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositpshotos.com

CITEȘTE ȘI:

BNR a majorat dobânda cheie la 7%. Cum vor fi afectate creditele românilor?

ANPC pierde în instanță pe calculul ratelor la credite în fața Băncii Transilvania. Ordinul președintelui, suspendat

Credite auto. Băncile din România au început să ofere împrumuturi pentru mașini electrice.

Etichete: credit dobanda inflatie
abonare newsletter