Economie

ANPC pierde în instanță pe calculul ratelor la credite în fața Băncii Transilvania. Ordinul președintelui, suspendat

ANPC a pierdut o luptă din războiul contra băncilor privind calculul ratelor la credite. Curtea de Apel Cluj a suspendat efectele ordinului președintelui ANPC.

Banca Transilvania din Cluj-Napoca/ Foto: Banca Transilvania Banca Transilvania din Cluj-Napoca/ Foto: Banca Transilvania

 

 


ANPC a pierdut la Curtea de Apel Cluj, în fața Băncii Transilvania, în legătura cu amenda dată pentru calculul ratelor. Instanța a suspendat efectele ordinului președintelui ANPC prin care banca era obligată să recalculeze ratele la credite. 

 


„Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC.

În același timp, BT reamintește că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare”, se menționează într-un anunț al Băncii Transilvania.


Ordinul președintelui, suspendat

Instanța a dispus suspendarea Ordinului 424/23.05.2023 emis de președintele ANPC, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia Curții de Apel este executorie de drept și poate fi atacată cu recurs în 5 zile. 

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. ”, se arată în soluția pe scurt.


Decizia Curții de Apel Cluj/ Sursa: portal.just.ro

Alte litigii pe aceeași speță au loc la Curtea de Apel București - pronunțarea pentru o parte dintre ele a fost amânată pentru 30 iunie.

19 bănci, amendate de ANPC

Băncile din România au cerut recent în instanță anularea proceselor verbale de contravenție primite de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și suspendarea efectelor ordinului emis de președintele ANPC prin care ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare pentru credite și să ia măsuri „optime” pentru reducerea gradului de îndatorare în cazul unor debitori. 


ANPC a sancționat, luna trecută, 19 bănci pentru „acțiuni înșelătoare” privind caracteristicile principale ale produselor de creditare.

CITEȘTE ȘI:
Asociaţia Română a Bancilor îl dă în judecată pe şeful ANPC după ce 11 bănci au fost amendate. Acuză prejudicii de imagine
ANPC a amendat alte opt bănci din România, cu 400.000 lei: „Sunt situaţii dramatice”

Anterior, ANPC verificase 11 bănci care activează pe teritoriul României, la care comisarii spun că au identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.

Pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Băncile au reacționat la decizia ANPC spunând că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea. Potrivit lor, un alt mod de calcul, prin care clientul va plăti proporții mai mari din principalul creditului va face ca aceștia să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar fi nesustenabil și pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ANPC lansează o adresă specială de e-mail pentru românii care au probleme cu băncile

ANPC a amendat alte opt bănci din România, cu 400.000 lei: „Sunt situaţii dramatice”

Asociaţia Română a Bancilor îl dă în judecată pe şeful ANPC după ce 11 bănci au fost amendate. Acuză prejudicii de imagine

Ultimele Stiri
abonare newsletter