Economie

Creşterile de taxe şi deficitul de candidaţi sunt principalele provocări pentru unu din doi manageri români

Scăderea puterii de cumpărare şi concurenţa acerbă sunt doar două dintre aspectele care generează provocări în business.

În 2024, investițiile în domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către securitate   Foto: pixabay.com În 2024, investițiile în domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către securitate Foto: pixabay.com

 

Creşterile de taxe aduse de noile schimbări legislative şi deficitul de candidaţi de pe piaţa muncii sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii şi antreprenorii din România, arată rezultatele unui sondaj, potrivit Agerpres.


Doi din zece lideri români consideră că volatilitatea pieţei, scăderea puterii de cumpărare şi concurenţa acerbă sunt alte aspecte care le generează provocări în business, în timp ce 6% dintre respondenţi au menţionat alte motive, precum finanţarea, întârzierea plăţilor sau insolvenţele clienţilor sau ale furnizorilor.

Legat de măsurile pe care autorităţile ar trebui să le adopte pentru a încuraja noile investiţii sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confruntă managerii şi antreprenorii atunci când vor să investească, răspunsurile managerilor şi antreprenorilor români au variat de la reducerea taxării pe muncă la reducerea numărului de angajaţi de la stat, stabilitatea fiscală şi reducerea birocraţiei.


Ce strategii se adoptă

În ceea ce priveşte strategiile adoptate de companii pentru a se menţine competitive în contextul dezvoltării tehnologiei, 59% dintre respondenţi au menţionat că se ocupă, în cadrul organizaţiei, de dezvoltarea produselor sau a serviciilor inovatoare, iar 49% au declarat că fac o actualizare constantă a infrastructurii IT.

Pentru anul 2024, investiţiile semnificative din domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către domeniile securitate cibernetică (43% dintre respondenţi menţionând acest domeniu ca prioritar) şi inteligenţă artificială (41% dintre respondenţi).


Sondajul a fost realizat în perioada 11 - 27 decembrie 2023 pe un eşantion de aproximativ 90 de manageri şi antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

CITEȘTE ȘI:

Ciolacu: În 2024 nu creştem taxele şi impozitele, căutăm soluţii să reducem impozitarea muncii

abonare newsletter