Economie

Modificările propuse la Codul Fiscal, îngrijorătoare pentru ONG-uri. Scrisoare deschisă adresată lui Ciolacu, semnată de peste 1.000 de organizații

Peste 1.000 de organizații din România îi cer premierului Ciolacu să renunțe la modificările propuse pentru Codul Fiscal, care ar afecta finanțarea ONG-urilor.

Scrisoare deschisă adresată lui Ciolacu, semnată de peste 1.000 de organizații, pentru retragerea modificărilor propuse la Codul Fiscal. FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu Scrisoare deschisă adresată lui Ciolacu, semnată de peste 1.000 de organizații, pentru retragerea modificărilor propuse la Codul Fiscal. FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu

 

 


Prin proiectul de majorare a taxelor și impozitelor, Guvernul Ciolacu anulează mecanismele actuale de sponsorizare și lasă fără finanțare domeniul nonguvernamental, reclamă peste 1.000 de ONG-uri, semnatare a unei scrisori deschise adresate premierului Marcel Ciolacu, scrie Hotnews.

 


Propunerile Guvernului pun în pericol un sistem care și-a dovedit eficiența timp de 2 decenii, se arată în comunicat. Față de această măsură, semnatarii scrisorii deschise își exprimă îngrijorarea și solicită de urgență eliminarea prevederilor.

„În acest moment, sponsorizarea nu este un simplu instrument de finanțare a sectorului nonprofit, ci asigură spațiul de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și organizațiile neguvernamentale lucrează împreună pentru binele comunității. Acest echilibru trebuie păstrat și încurajat pentru că și-a dovedit eficiența excepțională în ultimii ani, cu precădere în perioada de pandemie Covid și a războiului din Ucraina”, spun semnatarii scrisorii.


În forma actuală a Codului Fiscal, Statul direcționează către entitățile eligibile, care includ și organizațiile neguvernamentale, o medie anuală de 0,15% din PIB. În 2020, acest procent reprezenta 1,8 miliarde de lei.

Aceste măsuri vor avea efecte grave asupra beneficiarilor tuturor organizațiilor neguvernamentale din România. Pacienți care nu vor mai avea acces la aceleași servicii decente de sănătate, copii pentru care șansa la educație va deveni un vis îndepărtat, păduri care vor fi din ce în ce mai amenințate și lipsite de protecție, bătrâni care nu vor mai avea parte de o bătrânețe demnă.


„Nu este niciun motiv pentru care Codul Fiscal ar trebui modificat în privința dispozițiilor privind sponsorizarea, deoarece ele aduc multe beneficii prețioase în forma în care sunt acum. Legea actuală produce efecte la care Statul, de unul singur, n-ar putea ajunge la fel de repede, la fel de eficient, la fel de bine”, adaugă semnatarii scrisorii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre noile măsuri fiscale pregătite de Guvern: „În sectorul IT nu cred că este o soluție să introducem taxe noi”

Ultimele Stiri
abonare newsletter