Administrație

Mai mulți bani pentru modernizarea Parcului I.L.Caragiale și decopertarea Canalului Morii. Investiția, realizată din bani europeni.

Conservarea zidului roman descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale presupune costuri suplimentare pentru proiectul de modernizare a parcului din centrul Clujului, însă fondurile vor veni din bani europeni.

Modernizarea Parcului I.L.Caragiale, realizată din bani europeni/Foto: Emil Boc Facebook.com Modernizarea Parcului I.L.Caragiale, realizată din bani europeni/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Lucrările de modernizare a Parcului I.L.Caragiale și reorganizarea străzii O.Petrovici, inclusiv decopertarea Canalului Morii, au început în toamna anului trecut. Recent însă pe șantierul lucrărilor au fost făcute o serie de descoperiri însemnate, precum incinta de Nord a orașului roman Napoca și zidăriile istorice ale Clujului, vestigii ce urmează să fie conservate de administrația locală. În acest sens, proiectul de modernizare necesită costuri suplimentare, iar Consiliul Local va aproba actualizarea valorii proiectului cu circa 9 milioane de lei. Administrația locală intenționează să obțină însă finanțare europeană pentru această investiție. 

Parcul din centrul Clujului, modernizat cu bani europeni

Lucrările de modernizare a parcului din centrul Clujului, desfășurate pe o perioadă de 14 luni, ar putea fi încheiate în iarna acestui an sau cel târziu la începutul lui 2025. 


Proiectul de reamenajare a Parcului I.L.Caragiale presupune înlocuirea mobilierului urban existent cu mobilier nou pentru repaus și recreere, conservare și protejare a vestigiilor arheologice, dar și amenajarea accesului de vizitare. Totodată se propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 1980 cu o dală de beton, precum și reorganizarea străzii O. Petrovici, eliminarea parcărilor existente și plantarea de noi arbori. 

Consiliul Local va aproba în următoarea ședință actualizarea valorii proiectului cu aproape 9 milioane de lei, astfel că investiția finală ajunge la 34,5 de milioane de lei. 


Decizia este explicată prin necesitatea derulării unor lucrări suplimentare, inclusiv pentru conservarea vestigiilor identificate, precum zidul medieval al primei incinte fortificate a orașului și a zidului roman al incintei orașului Napoca. 

CITEȘTE ȘI: 
Primăria Cluj-Napoca va conserva zidul roman descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale

„Dată fiind însemnătatea istorico-urbanistică a acestor descoperiri arheologice, se impune conservarea și punerea în valoare a acestora, prin amenajări care să asigure vizibilitatea și accesibilitatea publicului lar”, se arată în proiectul de hotărâre. 


În plus, s-a constatat că traseul canalului de pe strada George Barițiu din avizul de amplasament nu coincide cu traseul menajer conform planșelor ce datează din anii 1996-1998. Astfel, se impun lucrări suplimentare de consolidare cu piloți forați.

Primăria intenționează să obțină finanțare europeană pentru proiectul de reamenajare a Parcului I.L.Caragiale. Astfel, 31,3 milioane de lei din valoarea actualizată a proiectului reprezintă fonduri ce vor fi susținute prin Porgramul Regional Nord-Vest 2021-27, iar contribuția municipiului Cluj-Napoca ajunge la circa 4 milioane de lei. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incinta de Nord a orașului roman Napoca și zidăriile istorice ale Clujului, aduse la lumină de arheologi

Zeci de parcări din centru, DESFIINȚATE! Încep lucrările la Parcul I. L. Caragiale

abonare newsletter