Administrație

Park&Ride-ul de la Aeroport va fi realizat până la finalul anului. Viceprimarul Dan Tarcea: „Discutăm de lucrări realizate de peste 30%”

Până la sfârșitul anului 2024 Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj va fi finalizat, iar șoferii își vor putea lăsa mașinile la intrarea în oraș și să folosească transportul public în limitele municipiului.

Până la sfârșitul anului 2024 Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj va fi finalizat/ Foto: Emil Boc - Facebook Până la sfârșitul anului 2024 Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj va fi finalizat/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


În toamna anului 2023 au început lucrările pentru realizarea unui Park&Ride în proximitatea Aeroportului Inernațional „Avram Iancu” din Cluj. Investiția, promisă încă din campania electorală din 2020, urmează să fie realizată până la finalul acestui an, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții administrației locale. 

 


Prezent la un post de radio local, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a declarat că lucrările se află într-un avans foarte bun.

„Avem un avans bun la acest proiect de Park&Ride. Discutăm de o investiție de peste 70 mil.lei. Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu. Sunt 863 de locuri de parcare în zonă, iar aceste locuri de parcare sunt dedicate pentru cei care vin din afara orașului să-și poată lăsa mașina la intrarea în oraș, iar de acolo să ia mijloacele de transport în comun și să se deplaseze acolo unde au nevoie. La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe.


Tot în acest Park&Ride vom avea locuri de parcare și pentru autobuze și autocare, astfel încât și cetățenii care vin din alte părți să se debarce acolo. Va exista un sediu de autogară în zonă (…) Anul acesta lucrările de la Park&Ride vor fi finalizate, până la sfârșitul anului. Avansul este unul foarte bun, discutăm de lucrări realizate până în acest moment de peste 30%”, a declarat Dan Tarcea. 

Strada Traian Vuia, reamenajată pentru realizarea a peste 860 de locuri de parcare

Pentru realizarea Park&Ride-ului din zona Aeroportului, strada Traian Vuia va fi reamenajată.


Astfel, în privința reamenajării străzii Traian Vuia, proiectul cuprinde zona de acces în Park&Ride, nou sens giratoriu, trotuare, respectiv relocare stație pentru transportul în comun.

În plus, proiectul prevede atât amenajarea unei platforme de parcare și a accesului din drumul national, cât și a unui terminal tip autogară, ce include construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport, cu copertină pentru călători și autocare.


Șantier lucrări Park&Ride, zona Aeroportului Cluj/Foto: Emil Boc - Facebook

În total sunt prevăzute 863 locuri de parcare:
- 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
- 37 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități;
- 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride;
- 8 peroane pentru autobuze. 

CITEȘTE ȘI: 
Economie la bugetul local. Proiectul Park&Ride-ului de la Aeroport, finanțat prin fonduri europene

Valoarea contractului de execuție lucrări: 72.435.291,86 lei cu TVA/circa 14.633.392,30 euro

În iulie 2023, Primăria semna contractul de execuție a lucrărilor, prevăzute pentru un termen de 12 luni, cu Asocierea TCI Contractor, Skyline Engineering, Antrepriza Montaj Instalații, Orizont Electric, iar în data de 16 august 2023 a fost emis ordinul administrativ de începere a lucrărilor. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Bani europeni pentru sute de locuri de parcare

În octombrie 2023, Consiliul Local Cluj-Napoca aproba un proiect de hotărâre prin care viitoarea parcare de circa 860 de locuri ar putea fi finanțată cu bani europeni.

„Se aprobă valoarea totală a proiectului «Park&Ride în municipiul Cluj-Napoca», în cuantum de 84.320.346,44 lei, inclusiv TVA”, se arată în proiectul citat.

Astfel, din valoarea totală de circa 16,9 milioane euro, prin acoperirea finanțării din fonduri europene, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca s-ar reduce substanțial, la circa 1.162.094,50, inclusiv TVA, reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

„Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, se arată în motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Cale liberă” pentru park&ride-ul de la Aeroport. Peste un an trebuie să fie gata!

Au început lucrările la Park & Ride-ul de la Aeroport. Investiție de peste 14,5 milioane de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter