Administrație

Clujenii se pot bucura de malurile Someșului, în Grigorescu! Dan Tarcea: „Mai sunt doar mici detalii care trebuie corectate”.

Malurile Someșului din cartierul Grigorescu au fost transformate printr-un proiecte de revitalizare. Lucrările au fost finalizate, dar mai există mici detalii care trebuie „corectate”, însă acest lucru va fi posibil doar când vremea se va încălzi.

Malurile Someșuli în cartierul Grigorescu / Foto: Emil Boc - Facebook Malurile Someșuli în cartierul Grigorescu / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Viceprimarul Dan Tarcea a transmis că proiectul malurilor Someșului din zona cartierului Grigorescu au ajuns la finalizare. Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului a intrat în procedură de recepție la mijlocul lunii noiembrie,  iar în urma acesteia viceprimarul spune că mai există „elemente” care ar trebui „corectate”. El a explicat, însă, că aceste detalii vor putea fi făcute abia când vremea se va mai încălzi. 

 


În ceea ce privește vegetația, viceprimarul a susținut că dacă va fi nevoie, arborii vor fi înlocuiți pe cheltuiala firmei care s-a ocupat de proiect:

„Lucrările sunt finalizate. Mai sunt încă elemente care trebuie să fie corectate, lucrări care se pot întâmpla doar în momentul în care vine o temperatură care să fie prielnică pentru astfel de lucrări. Dar lucrările sunt gata acolo, așa mici detalii sunt care se corectează. Din punctul nostru de vedere, lucrările arată bine. Se vede foarte clar că sunt zone care sunt extrem, extrem de intens folosite de către clujeni și, de asemenea, o să așteptăm să vedem și la primăvară dacă mai trebuie să înlocuim și arbori pentru că ei sunt în garanție. Ei au doi ani garanție, astfel dacă vom identifica arbori care nu se prind ei vor fi înlocuiți pe garanție, pe cheltuiala firmei. Așa a fost făcută licitația, așa este în caietul de sarcini, ca să ne asigurăm că banii sunt cheltuiți eficient. Și, sigur, cine își asumă să vină la licitații la municipiul Cluj-Napoca trebuie să facă lucru de calitate”, a declarat viceprimarul Dan Ștefan Tarcea în cadrul unei emisiuni radio, marți dimineața.  


Malurile Someșului au fost finalizate / Foto: Emil Boc - Facebook

Malurile Someșului, un spațiu verde generos

Clujenii vor beneficia de acum încolo un nou spațiu verde generos. Investiția cuprinde o distanță de 14,7 km, un culoar velo-pietonal, un nou pod velo-pietonal, precum și noi piste pentru bicicliști, zone de joacă, relaxare și sport.

Proiectul are la bază rezultatul unui concurs internațional de soluții alături de Ordinul Arhitecților din România și OAR Filiala Cluj, fiind implementat cu fonduri europene, prin intermediul proiectantului Studio Pràctica (Spania) și a executantului lucrărilor Asocierea ACI Cluj (lider) - Socot S.A. - Simacek Facility Services.


Revitalizarea malurilor Someșului a urmărit apropierea orașului de râu, integrarea Someșului în viața de zi cu zi a clujenilor și creșterea calității vieții prin extinderea zonelor verzi, de loisir și mișcare. Refacerea malurilor Someșului este completată de alte proiecte de reabilitare și modernizare, care au fost încheiate deja, precum Parcul Armătura și platoul Sălii sporturilor.

Malurile Someșului în zona Grigorescu / Foto: Emil Boc - Facebook

Principalele obiective de revitalizare a malurilor Someșului:

  • remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute;
  • zonele verzi au fost extinse - suprafaţa totală din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare; 
  • a crescut numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale - 957 noi arbori; 
  • construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști, zone de parcări pentru biciclete;
  • construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, respectiv creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale;
  • a fost realizat un nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu);
  • investiții destinate transportului electric și nemotorizat;
  • investiții în zone de sport, terenuri, zone de fitness în aer liber, zone de relaxare;
  • a fost amenajată o plajă urbană și zone de joacă pentru copii;
  • au fost amplasate gradene și platforme, precum și un nou mobilier urban, cișmele apă potabilă etc.
  • modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public – au fost instalate sisteme cu aparate de iluminat LED și sistem de telegestiune.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

24 de proiecte importante ale Clujului încep în 2024. Se va lucra la marile proiecte de infrastructură rutieră, HUB-ul din Borhanci se concretizează.

Câți bani face Cluj Arena? Fotbalul a generat doar 19% din veniturile stadionului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter