Administrație

Economie la bugetul local. Proiectul Park&Ride-ului de la Aeroport, finanțat prin fonduri europene

Park and Ride-ul din zona Aeroportului Cluj, un proiect ce poate asigura aproape 900 de locuri de parcare, ar putea fi finanțat din fonduri europene.

Park and Ride strada Traian Vuia, lucrări în șantier, septembrie 2023/Foto: Emil Boc Facebook.com Park and Ride strada Traian Vuia, lucrări în șantier, septembrie 2023/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


La finalul lui septembrie 2023, administrația locală anunța începerea lucrărilor în teren la Park&Ride-ul de pe strada Traian Vuia, un proiect în valoare de peste 14 milioane de euro, finanțat din bugetul municipiului Cluj-Napoca.

 


Consilierii locali sunt chemați să voteze un proiect de hotărâre prin care viitoarea parcare de circa 860 de locuri ar putea fi finanțată cu bani europeni. 

„Se aprobă valoarea totală a proiectului «Park&Ride în municipiul Cluj-Napoca», în cuantum de 84.320.346,44 lei, inclusiv TVA”, se arată în proiectul citat. 


Astfel, din valoarea totală de circa 16,9 milioane euro, prin acoperirea finanțării din fonduri europene, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca s-ar reduce substanțial, la circa 1.162.094,50, inclusiv TVA, reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului. 

În iulie 2023, Primăria semna contractul de execuție a lucrărilor, prevăzute pentru un termen de 12 luni, cu Asocierea TCI Contractor, Skyline Engineering, Antrepriza Montaj Instalații, Orizont Electric, iar în data de 16 august 2023 a fost emis ordinul administrativ de începere a lucrărilor. 


Park and Ride strada Traian Vuia, lucrări în șantier, septembrie 2023/Foto: Emil Boc Facebook.com

Administrația locală urmărește să depună proiectul viitorului Park and Ride spre finanțare, prin intermediul fondurilor europene. 

„Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, se arată în motivarea proiectului de hotârâre ce va fi aprobat de Consiliul Local.


Peste 860 de locuri de parcare

Park & Ride-ul de pe strada Traian Vuia nr. 149-151 prevede:
- amenajarea unei platforme de parcare și a accesului din drumul național;
- amenajare stații de transport în comun
- amenajarea unui terminal tip autogară, incluzând construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport, cu copertină pentru călători și autocare și amenajarea unei piațete publice.

În total sunt prevăzute 863 locuri de parcare:
- 37 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități;
- 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride;
- 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
- 8 peroane pentru autobuze. 

În privința reamenajării străzii Traian Vuia, proiectul cuprinde zona de acces în Park&Ride, sensul giratoriu, trotuare, respectiv relocare stație pentru transportul în comun. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Au început lucrările la Park & Ride-ul de la Aeroport. Investiție de peste 14,5 milioane de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter