Administrație

Clujul, fruntaș într-un nou clasament al orașelor sigure. Boc: „Vrem ca oamenii să se simtă siguri, atât cât poți să te simți pe acest Pământ”

Clujul a fost inclus din nou într-un clasament al celor mai sigure orașe din lume. Primarul Emil Boc arată că prezența în clasament este onorantă și că se datorează unui efort comun.

Clujul, fruntaș într-un nou clasament al orașelor sigure. FOTO: Emil Boc/ Facebook Clujul, fruntaș într-un nou clasament al orașelor sigure. FOTO: Emil Boc/ Facebook

 

 


Primarul Emil Boc a arătat că un nou clasament mondial plasează Clujul printre cele mai sigure orașe din lume, pe locul 25. Edilul arată că acest lucru este posibil datorită unui efort comun al primăriei și structurilor de ordine publică.

 


„Mă bucur că recent, un nou clasament mondial a plasat Clujul printre cele mai sigure orașe din lume, este pe locul 25 în clasamentul mondial. Este un clasament care ne onorează și care a fost realizat printr-un efort comun, pe care îl facem la Cluj. Doar împreună putem realiza astfel de lucruri, primăria nu ar reuși fără Poliție, Jandarmerie, fără celelalte structuri de ordine publică. Vrem ca oamenii să se simtă siguri în oraș, atât cât poți pe acest pământ să te simți sigur, că vezi că nimic nu mai este sigur”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

 „Norii negri ai războiului vin din nou peste noi”

Totodată, primarul municipiului Cluj-Napoca a făcut referire la războiul izbucnit recent în Israel și la cel din Ucraina, care continuă cu lupte acerbe, mai ales în zona Mării Negre. 


„Norii negri ai războiului vin din nou peste noi, peste Europa: unul este la granița cu noi, celălalt nu este nici el foarte departe. Acestea ne arată încă o dată cât de importantă este colaborarea, pacea, toleranța și echilibrul dintre oameni. Ne tot auziți vorbind despre aceste lucruri, despre coeziune, înțelegere, respect reciproc, respectarea celuilalt, toleranță, răbdare, eliminarea urii, a limbajului agresiv, care dezbină a fake news, elementecare pot conduce la situații tensionate și pierderi de vieți umane. Ce se întâmplă în Ucraina, ce se întâmplă în Israel este produsul acestor lucruri, pe care în Europa am reușit, în ultimii 70 de ani, să le rezolvăm, aducând pace și prosperitate. De aceea, cât voi fi în viața publică, voi vorbi despre importanța coeziunii, a înțelegerii dintre oameni și a colaborării”, a comentat edilul clujean. 

Care sunt cele mai sigure orașe din lume?

Un clasament RankingRoyals dezvăluie care sunt cele mai sigure  orașe din lume. În anul 2023, Cluj-Napoca se situează pe locul 25. Orașul transilvănean a coborât câteva poziții în ultimii ani: în 2021, acesta se situa pe locul 19 la nivel mondial.


Pe primul loc, pentru al șaselea an la rând, se află Abu Dhabi, pentru că „este un loc în care majoritatea oamenilor sunt din alte țări, așa că crime precum tâlhărirea, răpirea și hoțul de buzunare au loc mai rar. Străinii nu comit crime pentru că ar fi trimiși acasă imediat dacă ar face-o”, scriu reprezentații clasamentului.

Pentru a măsura siguranța unui oraș, clasamentul a inclus 424 de orașe din întreaga lume luând în considerare următorii factori:
- Nivelul criminalității
- Mersul în siguranță în timpul zilei și nopții
- Jaf sau furtul de mașini
- Atac fizic de străini
- Insultat sau deranjat de oricine
- Atacul fizic din cauza culorii pielii, originii etnice, sexului sau religiei,
- Consumul și comercializarea drogurilor
- Infracțiunile violente sau de proprietate


Pe baza acestor factori, orașele primesc un scor între 0 și 100. Acest raport este semnificativ deoarece 56% din populația lumii trăiește în orașe. Până în 2050, se preconizează că 68% din populație va locui în orașe. Prin urmare, managementul urban va fi crucial în determinarea calității vieții pentru populația urbană în creștere a lumii pe măsură ce orașele se extind. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Străzi sigure în Florești, în urma proiectului de modernizare a iluminatului public. Primarul Pivariu: „Investițiile au sporit siguranța și confortul cetățenilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter