Administrație

Autorități: Mirosul greu din Cluj nu provine de la centrul de deșeuri al județului. „Rezultatele sunt sub limitele maxime admise”

Reprezentanții Prefecturii Cluj au anunțat, joi, ultimele concluzii în urma analizelor realizate la Centrul de Management de Deșeuri, dar și la ferma din Rediu, comuna Aiton.

Ședință Prefectura Cluj pe tema mirosului pestilențial din județ/Foto: Instituția Prefectului - Județul Cluj Facebook.com Ședință Prefectura Cluj pe tema mirosului pestilențial din județ/Foto: Instituția Prefectului - Județul Cluj Facebook.com

 

 


Reprezentanții Prefecturii Cluj au anunțat, joi, ultimele concluzii în urma analizelor realizate la Centrul de Management de Deșeuri, dar și la ferma din Rediu, comuna Aiton. 

 


Astfel, potrivit rezultatelor obținute, cauza mirosului greu din Cluj-Napoca nu provine de la centrul de prelucrare a deșeurilor. 

„În continuarea procedurilor de analiză și verificare efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj din perioada 06-07 septembrie 2023, prin analiza de lungă durată pe 24 de ore, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), pentru a determina nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), rezultatele sunt sub limitele maxime admise, după cum urmează: amoniac (NH3) 0,0452 mg/m3, cantitatea maximă admisă fiind 0,100mg/m3, iar la hidrogen sulfurat (H2S,) valoarea măsurată este de 0,0071mg/m3 iar cantitatea maximă admisă este de 0,008mg/m3”, informează, joi, Prefectura Cluj.


În schimb, potrivit datelor oficiale, la depozitul fermei vegetale din Aiton au fost identificate depășiri ale concentrației de amoniac. 

CITEȘTE ȘI: 
Emil Boc, despre mirosul greu din oraș: „Primăria nu are nicio competență în această problemă. Clujenii trebuie să știe care este sursa poluării”

„La depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, în urma analizelor efectuate în perioada 04-06 septembrie, a.c., s-a constatat faptul că la ambele locații au fost depășite nivelurile maxime admise pentru amoniac. 


În perioada 4-5 septembrie, prin analiză de durată lungă (24h), la Ferma vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, s-a constatat faptul că a fost nivelul de amoniac (NH3) a fost de 0.1421 mg/m3 față de 0.100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost 0,0060 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3. 

În perioada 5-6 septembrie, la depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost de 0,1171 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind 0,100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost de 0,0054 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3”, arată datele oferite de autorități. 


Agenția pentru Protecția Mediului Cluj realizează monitorizarea potențialilor factori ce ar fi favorizat apariția mirosului din oraș prin intermediul unui laborator mobil. 

Potrivit Prefecturii Cluj, vineri, laboratorul mobil va fi relocat în proximitatea fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, pentru o serie de „verificări de o complexitate mai ridicată”. 

Laboratorul mobil analizează nu doar nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), ci și oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10.

„Raportat la legislația în vigoare și având ca fundament rezultatele analizelor, instituțiile abilitate vor dispune măsurile în consecință”, arată Prefectura Cluj. 

În ședința de Consiliu Local de joi, edilul Clujului Emil Boc a cerut autorităților în domeniu să-și „facă datoria” pentru a identifica sursa mirosului pătrunzător din municipiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PUTE în Cluj-Napoca. „Intră mirosul în casă și cu geamurile și ușile închise!”. Primăria a anunțat că face verificări

După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

Emil Boc, despre mirosul greu din oraș: „Primăria nu are nicio competență în această problemă. Clujenii trebuie să știe care este sursa poluării”

abonare newsletter