Administrație

Emil Boc, despre mirosul greu din oraș: „Primăria nu are nicio competență în această problemă. Clujenii trebuie să știe care este sursa poluării”

Noi informații despre potențialele surse de miros din municipiul Cluj-Napoca. Potrivit edilului Emil Boc, monitorizările operate de autoritățile statului vor continua.

Primarul Clujului, Emil Boc, în ședința de Consiliu Local, despre problema mirosului greu din oral/Foto: primăriaclujnapoca.ro Primarul Clujului, Emil Boc, în ședința de Consiliu Local, despre problema mirosului greu din oral/Foto: primăriaclujnapoca.ro

 

 


În deschiderea ședinței de Consiliu Local, primarul Emil Boc a vorbit despre problema cu care se confruntă municipiul Cluj-Napoca, dar și județul Cluj, adică mirosul pătrunzător resimțit și reclamat de cetățeni. 

 


După cum a afirmat Boc, Primăria nu are „nicio competență” în problema poluării cu miros greu din oraș, în schimb acesta a oferit câteva date pe baza analizelor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj.   

Boc: Autoritățile statului să-și facă datoria

Primarul a arătat că deși nu dispune de instrumente directe pentru a soluționa problema mirosului pătrunzător din oraș, administrația locală a colaborat cu autoritățile din domeniu pentru rezolvarea acestei situații. Mai mult, Boc a cerut instituțiilor de profil să-și facă datoria pentru identificare sursei de miros greu din Cluj. 


„Primăria nu are nicio competență în această problemă. Absolut nicio competență. 

Nu avem în administrare nici Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, de la nivel județean, pentru că acolo se adună deșeurile din tot județul. Unde există o firmă, care a câștigat licitația și care operează acest centru. N-are nicio legătură cu fermele de la Aiton și Rediu, care au intrat în ultima perioadă în analiză, pentru potențiala sursă de miros din oraș. 


Deci, n-avem nicio legătură, dar suntem cei întrebați și, pe bună dreptate, pe cine să întrebe și cetățenii Clujului?! Pe cine să întrebe, dacă nu pe cei aleși.

La rândul nostru, neavând sub coordonarea noastră niciun fel de instrumente, evident că nu putem face altceva decât să cerem fără echivoc autorităților statului să-și facă datoria”, a explicat Emil Boc. 


CITEȘTE ȘI: 
După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

Emil Boc a oferit detalii din informarea oferită de Prefectura Cluj, în baza controalelor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului. 

Astfel, potrivit ultimelor informații oficiale, o „potențială” sursă a mirosului ar putea fi reprezentată de lucrările desfășurate în localitatea Rediu, unde a fost constatată o depășire a concentrației de amoniac. 

Cu toate acestea, Boc susține că atât timp cât autoritățile din domeniu nu pot oferi o concluzie clară, nici Primăria Cluj-Napoca nu poate confirma cu certitudine care este sursa mirosului din oraș. 

„Datele noi de care dispunem arată că Prefectura a emis un comunicat în urma analizelor efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. 

«În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții APM Cluj, prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 4 septembrie 2023, din ferma vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita din incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare în vederea determinării nivelului de amoniac și hidrogen sulfurat, prin analiza de durată lungă, 24 de ore, s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac», se arată în informarea emisă de Prefectura Cluj, pe baza analizelor realizate de APM Cluj. 

Deci, cu alte cuvinte, se mai aduagă o sursă potențială pentru miros, ferma vegetală din satul Rediu. Este cunoscut faptul că acolo, de mulți ani, sunt desfășurate activități specifice de împrăștiere pe sol cu îngrășământ, pentru a își desfășura activitățile economice. 

Acolo s-au constatat de către autoritățile statului depășirea concentrației de amoniac, adică acel miros pe care îl regăsim cu toții în diverse părți ale orașului sau județului. 

Nu pot să trag concluzia că este singura sursă a mirosului. Că nici autoritățile statului nu o pot spune. 

Pot să spună doar că și această sursă adaugă la ce a existat până acum”, a explicat Emil Boc în ședința de Consiliu Local. 

„Clujenii trebuie să știe care este sursa poluării prin miros”

Potrivit informațiilor oferite joi de APM Cluj, procesul de monitorizare extinsă va continua în Cluj, pentru a identifica sursa mirosului din oraș. 

Emil Boc a declarat că cetățenii trebuie să afle care este sursa acestei probleme ce a generat un disconfort oflactiv general.  

„Astăzi, Agenția pentru Protecția Mediului a confirmat aceste date și a spus că în prezent continuă procesul de monitorizare, atât în localitatea Rediu, cât și la CMID, dar va acoperi o zonă mai mare de monitorizare a poluanților ce pot fi responsabili de prezența mirosului, cu ajutorul autolaboratorului trimis de către APM special la Cluj. 

Nu mă interesează decât adevărul, iar clujenii trebuie să știe care este sursa poluării prin miros”, a conchis Boc. 

În continure, Primăria Clujului așteaptă ca autoritățile statului „să facă ordine” în această problemă, astfel încât să ofere soluții pentru remedierea situației. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PUTE în Cluj-Napoca. „Intră mirosul în casă și cu geamurile și ușile închise!”. Primăria a anunțat că face verificări

După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

Ultimele Stiri
abonare newsletter