Administrație

Petiție pentru păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității: „Relocarea nu este o soluție”

Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual este cerută de câteva sute de clujeni, printr-o petiție adresată municipalității și primarului Emil Boc.

Petiție pentru păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității. FOTO: Facebook/ Andi Daiszler Petiție pentru păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității. FOTO: Facebook/ Andi Daiszler

 

 


Mai mulți clujeni solicită păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității, printr-o petiție adresată Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și primarului Emil Boc.

 


Semnată de peste 200 de susținători, petiția exprimă îngrijorarea privind intenția de relocare a copacilor și evidențiază importanța conservării patrimoniului natural al orașului. Comunicatul transmis joi de Primărie, în care se menționează intenția de a muta arborii de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de a planta alții noi în locul lor, a stârnit reacții vehemente din partea comunității, care consideră că relocarea arborilor nu reprezintă o soluție adecvată.

„În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului”, se arată în textul petiției.


„Teii de pe strada Kogălniceanu, o emblemă a Clujului și a UBB”

Semnatarii petiției subliniază faptul că arborii maturi și cei în vârstă, aflați pe aceste străzi, fac parte din patrimoniul natural al orașului și contribuie la frumusețea și calitatea mediului înconjurător. Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns să fie considerați o emblemă a orașului și a Universității „Babeș-Bolyai”, mai arată aceștia.

„Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează. Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității „Babeș-Bolyai”, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural. (De altfel, în proiectul de reamenajare prezentat public nu a fost vorba de nici o relocare a arborilor existenți.)”, se mai arată în textul petiției.


În contextul reamenajării străzilor menționate, semnatarii consideră că ar fi trebuit luate în considerare atât aspecte arhitecturale, cât și necesitatea protejării patrimoniului natural al orașului. Petiționarii solicită Primăriei să găsească alternative pentru protejarea rădăcinilor copacilor și să păstreze acești arbori în amplasamentul lor actual.

Semnatarii solicită Primăriei să depună eforturi pentru conservarea arborilor existenți în oraș și să adopte politici pe termen lung pentru protejarea și extinderea patrimoniului natural al Clujului. În timp ce reamenajările spațiilor publice sunt necesare, acestea ar trebui să țină cont și de protejarea patrimoniului natural din zonă, subliniază aceștia.


O altă petiție care a strâns până acum aproape 3.000 de semnături a fost deschisă de activiști încă dinainte ca lucrările la străzi să înceapă, având aceeași solicitare: arborii existenți să nu fie înlocuiți cu arbori tineri.

Zeci de copaci din centrul Clujului vor fi mutați în alte zone

Primăria Cluj-Napoca anunță că 29 din cei 37 de copaci existenți pe străzile Universității și Kogălniceanu vor fi relocați în zone cu deficit de copaci. Vor fi înlocuiți cu noi arbori.

„Conform proiectului «Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente», vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi). La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba)”, se arată în comunicatul municipalității.

Potrivit anunțului administrației locale, reclocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor.

„Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, mai transmite municipalitatea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atenție, șoferi! Restricții noi de circulație în centrul Clujului. Strada Universității, complet închisă

Ultimele Stiri
abonare newsletter