Administrație

Sprijin în procesul de intabulare pentru primăriile din județ. Alin Tișe: „Oferim suport administrațiilor locale în obținerea finanțării și aprobarea PUG-ului”

Primăriile de pe raza județului Cluj sunt sprijinite de Consiliul Județean în vederea intabulării generale a localităților, dar și pentru aprobarea Planului Urbanistic General.

Intabularea terenurilor din județul Cluj continuă/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com Intabularea terenurilor din județul Cluj continuă/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com

 

 


Intabularea terenurilor din județul Cluj reprezintă un aspect problematic, iar rata de cadastrare și intabulare este una redusă. 

 


Tema continuă să trezească interesul locuitorilor din comunele județului, în condițiile în care localnicii și-au construit de-a lungul timpului noi imobile care trebuie intabulate. 

„Așa este, într-adevăr, în județ sunt destule terenuri neintabulate, după cum există foarte multe clădiri și case neintabulate”, a recunoscut Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Tișe s-a referit atât la cauzele intabulării reduse a proprietăților, dar și la soluțiile oferite de autorități în sprijinul localnicilor. 

„Mulți proprietari din comunele județului nu și-au făcut formele de intabulare din diverse motive: fie au considerat că e o casă moștenită și nimeni nu vine să le-o ia, fie pentru că nu au avut bani pentru a angaja un topometrist, pentru realizarea expertizei topografice etc. 


Ce facem noi, concret, este sprijinul pe care-l oferim primăriilor, iar unele administrații locale au apelat deja la un program guvernamental prin care li s-a finanțat direct din bugetul național cadastrarea integrală a localității respective. 

Noi nu putem intabula în mod direct în locul cetățeanului, pentru că e obligația fiecăruia de a-și intabula proprietatea. 


Dar putem să ajutăm primăriile, care pot realiza cadastrul general pe întreaga localitate, în care se intabulează fiecare imobil cu proprietatea aferentă. 

De asemenea se intabulează clădirile publice, străzile, ulițele satului, dispensarul, școala, adică tot ce există într-o localitate, pritr-un cadastru general”, a arătat Alin Tișe. 

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, administrațiile locale din județ sunt sprijinite și în efortul desfășurat pentru aprobarea PUG-urilor și a finanțării aferente de la ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Aici, vom lucra pe mai departe cu primăriile. Deja avem comune din județ pe care le sprijinim în aprobarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) și, automat, prin intermediul nostru se obține finanțarea de la Ministerul Dezvoltării.

Și susținem primăriile în continuare, acolo unde nu s-a făcut cadastrul general”, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în cadrul unei intervenții radio locale. 

Prin intermediul colaborării administrative dintre forul județean și administrațiile comunale din județ, localnicii din aceste zone nu mai trebuie să apeleze la serviciile unui topometrist și a avocatului pentru realizarea expertizei necesare procedurii de intabulare. 

Legislația a fost simplificată astfel încât să permită locuitorilor unei comune care și-au extins proprietățile, prin realizarea unei bucătării de vară sau a unui spațiu dedicat animalelor, o intabulare eficientă a imobilelor deja construite. 

„Legislația s-a simplificat foarte tare, iar oamenii își pot înscrie aceste proprietăți în cărțile funciare mult mai simplu, având la dispoziție o bază legală în acest sens”, a adăugat Alin Tișe. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean Cluj, premiant național la digitalizare. Certificatele de urbanism se emit, în premieră, în format digital

Ultimele Stiri
abonare newsletter