Administrație

Răspunsul lui Boc pentru cei care contestă modernizarea spațiilor publice. „Cum vedeți la Paris sau la Valencia, așa se amenajează și Clujul. Preferați asfalt sau gropi?”

Dezvoltarea Clujului urmărește dimensiunea verde, nepoluantă și de creștere a calității vieții. Iar orașul de pe Someș se modernizează după principii clare și transparente, cu finanțare europeană. Emil Boc le răspunde celor care contestă direcția de dezvoltare a orașului.

Emil Boc: Clujul a luat direcția ireversibilă de susținere a dimensiunii nepoluante, verzi și de calitate a vieții/ Foto: primariaclujnapoca.ro Emil Boc: Clujul a luat direcția ireversibilă de susținere a dimensiunii nepoluante, verzi și de calitate a vieții/ Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


În deschiderea ședinței de Consiliu local de marți, edilul Emil Boc a răspuns celor care nu sunt mulțumiți de modul în care se modernizează municipiul Cluj-Napoca. 

 


Primarul a oferit exemplul platoului de la Sala Sporturilor, unde odinioară era doar asfalt și gropi, iar acum este o zonă bine amenajată, cu o sută de noi arbori plantați. 

Pe malurile Someșului este mai puțin beton decât pe malurile Senei, a exemplificat primarul. 


Peste 900 de noi arbori plantați

„Mă voi referi la platoul de la Sala Sporturilor „Horia Demian”, pentru că este un exemplu relevant.

Am făcut o verificare pe teren, să vedem exact care este stadiul lucrărilor. 


Primarul Emil Boc, în vizită pe șantierul de la Sala Sporturilor „Horia Demian”/Foto: Emil Boc Facebook.com

Felicit pe Bogdan Reveș, managerul de proioect pentru modul în care știe să țină propiectul în mâini și să-l coordoneze pentrui a ne încadra în termenii stabiliți. 

Apropo de această dimensiune verde, nepoluantă a orașului. Clujul a luat această direcție, sper eu ireversibilă, de susținere a dimensiunii nepoluante, verzi și de calitate a vieții. 


CITEȘTE ȘI:

Orașele „eco” ale Europei. Emil Boc: „Un oraș verde nu este un lux, ci o necesitate”

Aceasta înseamnă și creșterea calității spațiilor verzi, dincolo de mobilitatea alternativă la mașină, de reabilitarea energetică a blocurilor, de panouri fotovoltaice, de reciclare și economie circulară. 

Toate se încadrează în această dimensiune extinsă, verde, nepoluantă. 

Aici, la platoul de la Sala sporturilor sunt 101 arbori noi, care sunt plantați doar aici. 

Creșterea calității spațiilor publice, date statistice prezentate de Emil Boc în ședința de Consiliu local privind modernizarea platoului de la Sala Sporturilor „Horia Demian”/Foto primariaclujnapoca.ro

Pe întreg arealul, de la intrarea Someșului în Cluj și până la podul Horea avem peste 900 de arbori noi plantați. 

Realitatea de la Sala Sporturilor o cunoașteți cu toții – era un asfalt cu gropi, asta era realitatea de la platoul de la Sala Sporturilor. Și o îngrămădeală de mașini de nedescris. Un loc de menținere a unor mașini, rable vechi, cu zilele, dacă nu și cu săptămânile. 

Acesta va deveni un loc public de calitate urbană europeană, cu 100 de arbori noi plantați. 

Creșterea zonelor verzi de la 1396 mp la 2954 mp, adică dublarea spațiilor verzi existente acolo. Plus stații de încărcare pentru biciclete și trotinete, dar și pentru mașinile electrice, un spațiu cu adevărat european. 

Dacă dorim să avem o țară ca afară și în materie de spații verzi, atunci trebuie să avem asemenea spații. 

Răspunsul la întrebarea: de ce vedeți granit acolo? Preferați asfalt sau gropi? Pentru cei care, evident, contestă modernizarea spațiilor publice.

Vorbim de malurile Someșului, care se amenajează exact după modelul european. Cum vedeți la Paris sau la Valencia, așa se amenajează și Clujul. 

Cât beton vedeți pe malurile Senei, mai puțin beton vedeți pe malurile Someșului, vă asigur. 

Toată această dimensiune care urmărește să crească calitatea vieții se înscrie în logica, în spiritul european”, a explicat primarul Emil Boc. 

Primarul a arătat că toate părerile sunt ascultate, însă proiectele derulate de administrația locală nu ar avea finanțare europeană în lipsa respectării acestor principii. 

„Proiectele nu ar avea finanțare europeană dacă nu ar respecta obiectivele prezentate, creșterea dimensiunii verzi, nepoluante etc.”, a adăugat Boc.  

Boc: Finalizăm toate proiectele, nu pierdem finanțarea europeană 

Edilul Emil Boc s-a referit și la proiectele europene aflate în bugetare, a căror finanțare se încheie la finalul acestui an. 

Astfel, primarul a oferit asigurări că la acest moment toate proiectele respectă termenele de realizare stabilite.  

„La ora la care vorbesc, astăzi, toate proiectele care se află în bugetul local, din fonduri europene, cu termen 31 decembrie 2023, sunt în grafic. 

Sperăm să nu avem alte defecțiuni pe parcursul anului, determinate de varii motive. 

Astăzi, suntem în grafic cu respectarea acestui angajament și nu e ușor. 

Cred că suntem printre puținele primării din România care putem spune că avem toate șansele să finalizăm toate proiectele angajate astfel încât să nu fie pierdute resurse europene”, a explicat Emil Boc. 

Celelalte proiecte de infrastructură mare, precum centura metropolitană sau viitorul metrou, vor atrage investitori în oraș, a susținut Emil Boc. 

„Sunt soluții care vor atrage inclusiv investitori de calitate, cu locuri de muncă bine plătite în orașul nostru”, a spus primarul Clujului în deschiderea ședinței de Consiliu local. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Orașele „eco” ale Europei. Emil Boc: „Un oraș verde nu este un lux, ci o necesitate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter