Actualitate

VIDEO. Boc, la plimbare cu canoea pe Lacul Gheorgheni, în memoria campionului Ivan Patzaichin

O acțiune în memoria campionului Ivan Patzaichin a avut loc în Cluj-Napoca, anume antrenamente de canoe pe lacul din Gheorgheni. La eveniment a participat și Emil Boc, care a mers cu canoea pe lac.

 

La eveniment au fost invitați speciali Alexandru Bologa, sportivul nevăzător paralimpic clujean medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din august și Alex Benchea, alpinistul nevăzător care luna acesta a ajuns pe Elbrus (5642 m), cel mai înalt vârf din Caucaz.


„Mă simt foarte bine. În primul rând vreau să transmit condoleanțe familiei, a caiacului și sportului românesc. Este o zi tristă și nu pot să mă explic prin cuvinte ceea ce a însemnat Ivan Patzaichin pentru sportul românesc și cel mondial”, a declarat sportivul paralimpic Alexandru Bologa.

Acesta a povestit experiența sa de la Jocurile Olimpice de la Tokyo și chiar dacă a fost difícil pentru acesta din cauza pandemiei de COVID-19 este bucuros că a ajuns cu bine acasă și cu o nouă medalie. Alexandru Bologa se pregătește acum pentru Jocurile Olimpice din Paris din 2024 și competițiile care urmează.


„E fain! E provocator! E aventuros pentru mine. E un sport prin care explorezi. Acum trei săptămâni am urcat pe vârful Elbrus, cel mai înalt vârf din Caucaz. De obicei noaptea este cel mai greu să escaladezi, dar pentru acest lucru trebuie să te antrenezi. Nu pot să zic că am avut momente dificile, a fost o ascensiune reușită. M-am antrenat și am știut unde vreau să ajung. Pe săptămână aveam trei-patru antrenamente, atât în sala de escaladă din Cluj dar și pe munte”, a declarat alpinistul nevăzător Alexandru  Benchea.

Emil Boc a mers și el cu canoea pe lac, în memoria celui mai mare canoist român:


„Din două motive sunt și eu aici. În primul rând, pentru a aduce și pe această cale un omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. Canoea a pierdut ieri un mare campion, dar a câștigat un zeu, care cred că va veghea asupra canoii, în ceruri, și pentru toți și pentru totdeauna să țină flacăra vie pentru acest sport care e extraordinar. În al doilea rând sunt aici pentru că această inițiativă extraordinară și minunată, pentru a facilita tuturor clujenilor șansa de a face un sport, de a face canoe sau alte sporturi într-un oraș în care toți suntem egali și toți avem accesibilitate, dreptul să practicăm sportul și să ne bucurăm de calitatea vieții”, a declarat Emil Boc. 

Emil Boc a spus că mersul pe canoe îți oferă o „senzație de libertate aparte”, după ce s-a dat jos din canoe.


Eveniment în cinstea lui Ivan Patzaichin

Acțiunea de astăzi, 6 septembrie, s-a desfășurat în cinstea lui Ivan Patzaichin, marele canoist român care a murit la vârsta de 71 de ani.
Starea de sănătate a lui Ivan Patzaichin se înrăutățise, după ce a stat internat în spital mai mult de o lună. El ar fi suferit de o boală incurabilă, însă familia nu a dorit să dezvăluie detalii, postând un mesaj scurt care anunță trecerea lui în neființă: „Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”.

„E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.”, a scris Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pe pagina de Facebook.


Canonistul Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, reușind să obțină șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint. De asemenea, a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, obținând 22 de medalii, dintre care opt de aur.

La sfârșitul acțiunii, primarul Emil Boc a ținut un discurs și în memoria actorului Ion Caramitru care a murit în data de 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani.

„Ieri a plecat la stele și printre îngeri o mare valoare a culturii și civilizației românești, Ion Caramitru. La 2.500 de ani distanță merge la întâlnirea cu Socrate în ceruri și cultura română este mai săracă și noi fiecare dintre noi suntem spiritual mai săraci fără Caramitru printre noi. A plecat prea repede și neprevăzut printre noi și cred că toți românii aduc un omagiu de suflet pentru ceea ce înseamnă și va însemna arta, cultura și cinematografia românească”, a încheiat primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Alpinistul nevăzător care a cucerit cei mai înalți munți din lume și-a descoperit o nouă pasiune: caiacul

 

Cel mai mare canoist român, Ivan Patzaichin, a murit. Se afla în spital de mai bine de o lună

 

abonare newsletter