Actualitate

Un tramvai în Florești, „mai bun” și mai ieftin decât metroul. Traficul s-ar putea fluidiza în 2 ani

Traficului din Florești ar putea fi rezolvat cu o simplă extensie a tramvaiului, care ar costa doar cât o stație de metrou și s-ar finaliza în doar doi ani.

 

 


Un cetățean a explicat cât de bine s-ar fluidiza traficul dacă în loc de proiectul metroului-tramvai din Florești, proiect mult așteptat, se făcea o extenise a tramvaiului.

 


Bărbatul a explicat că toată infrastructura ar costa cât o stație de metrou, iar proiectul s-ar putea finaliza în doar doi ani.

Dacă s-ar face această extenise, un aspect foarte important ar fi legătura Floreștiului cu mai multe puncte din Cluj-Napoca foarte importante, cum ar fi: Gara, Stadionul, cartierul Iris și Bulevardul Muncii, a menționat bărbatul în postarea sa.


Care ar fi beneficiile acestui proiect?

Realizarea unui astfel de tramvai ar aduce numeroase beneficii și ar fi mult mai ieftin:

„În așteptarea metroului-tramvai din Florești, aș vrea să supun atenției cum ar fi fost un tramvai-tramvai acolo, pe bune - astfel, dacă legătura Cluj (Bucium) -Florești se facea ca o extensie a tramvaiului convențional, pe traseul sugerat de PMUD, la sud de Polus:


- toată infrastructura de extins costa cât o stație de metrou (50 de milioane de euro)
- tot șantierul ar dura maxim 2 ani
- cele 17 autobuze diesel, care deservesc astăzi prin trafic comuna Florești, pe traseele M21, M22 și M26, ar fi devenit un serviciu electric de mare capacitate și separat de trafic.
- parc circulant există deja - tocmai luăm 22 de tramvaie noi de la Astra, mai avem alte 20 și folosim, în total, 12.
- Florești ar fi fost acoperit de 8 stații, nu 3.
- zona densă din Florești (nu mall/spital) era acoperită de 6 stații, nu 1.
- Totul se putea finanța prin fonduri sigure, convențional, fără grabă, prin POR.
- Floreștenii aveau legătură directă cu Stadionul, Parcul, Gara (trenul metropolitan), Iris, Muncii, Emerson.
- Depoul era deja suficient, infrastrucura de garare clujeană fiind aptă de a gadui/opera 60 de tramvaie.
- Frecvența serviciului se îmbunatățea inevitabil, fiind un plus și pentru actualii utilizatori ai tramvaiului.
- Încărcarea rețelei sporea, făcând tramvaiul mai fezabil/rentabil/util pentru oraș.
- Viteza medie a tramvaiului va crește inevitabil odată cu separarea acestuia în locații cheie (Horea/Manastur) și realizarea culoarelor unice, moment în care și ipoteticul tramvai va parcurge cei 20 kilometri din capătul Floreștiului până la Emerson în fix o oră, la o foarte realistă viteză medie comercială de 20 kilometri pe oră/(actualmente 16 la comun cu traficul)”, a scris pe Clujul Civic, un cetățean.

Doar 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj

Proiectul metroului de la Cluj este finanțabil, dar cu bani reduși - 300 milioane de euro, plus o sumă care urmează să fie alocată.


Luând în considerare acest lucru, metroul va avea un singur tronson.

„Metroul este finanțabil. Este proiectul și de la București și de la Cluj, finanțabil. Evident că în condițiile în care s-au redus banii de la 70 la 40 miliarde de euro, de la 40 la 29 miliarde de euro au fost nevoiți și oamenii aceștia să reducă de la un miliard de euro, cât avem, să reducă și pentru București și pentru Cluj la o sumă de minim 300 milioane de euro, la care, se vor adăuga bani din Programul Operațional de Transporturi din Fonduri Europene. Deci vom avea suta de finanțare din PNRR, plus bani din fonduri europene, astfel încât să se facă un tronson cu anumite stații, care să fie funcțional și care să aibă coerență din exercițiile financiare europene să se asigure în continuare finanțare”, a explicat Emil Boc la o emisiune radio, în urmă cu o săptămână.

Boc vrea metrou în Florești

La sfârșitul lunii aprilie 2020, au fost semnate contractele pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru realizarea metroului și trenului metropolitan la Cluj-Napoca.

Coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est uermărește să deservească două puncte principale de interes. În prima etapă, se ia în considerare centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul Spital Regional de Urgență, centrul comercial Vivo!, cartierul Mănăștur, centrul municipiului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu/Pod IRA).

În a doua etapă este vizat centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău. Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1.035 m, potrivit municipalității.

„Ne propunem ca în Florești să avem metrou de suprafață. De ce? Fiindcă avem proiectul centurii metropolitane care va lua o presiune de pe DN1 Cluj și atunci vom putea avea mai multe soluții pentru metroul de suprafață în contextul în care va fi gata centura metropolitană”, a spus Boc, anul trecut.

CITEȘTE ȘI:

Metroul și Centura Metropolitană din Cluj rămân fără fonduri de la PNRR? Emil Boc: „Proiectele merg mai departe”

abonare newsletter