Actualitate

Traficul aerian de pe Aeroportul Cluj s-a înjumătățit din cauza pandemiei. David Ciceo: „Va ajunge abia în 2024 la nivelul la care a fost”

Traficul aerian de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj s-a înjumătățit odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Directorul general al aeroportului, David Ciceo, a precizat că traficul va ajunge la nivelul atins înainte de criza COVID-19 de abia în anul 2024.

 

 


Directorul aeroportului din Cluj, David Ciceo, a declarat că traficul aerian de pe aeroportul clujean s-a înjumătățit odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Ciceo a precizat că traficul va ajunge la nivelul atins înainte de criză de abia în anul 2024.

 


„Traficul aerian va ajunge abia în 2024 la nivelul la care a fost în anul 2019. Pandemia a stopat creșterea industriei aeriene, este vorba de cinci ani pierduți. Cu toate acestea, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj merge mai departe, lansând noi destinații și pregătindu-se pentru vremuri mai bune. Sunt făcute totodată, investiții în echipamente unice în Romania”, a declarat David Ciceo, marți, la o emisiune radio a unui post local.

Noi destinații din acest weekend

Directorul aeroportului a precizat că în prezent, de pe Aeroportul din Cluj există 24 de destinații turistice, spre deosebire de 45, care existau înaintea pandemiei, traficul aerian de pe aeroportul din Cluj-Napoca fiind astfel, aproape înjumătățit.


Chiar și așa, începând cu acest weekend, cei dornici să călătorească au la dispoziție noi destinații de pe Aeroportul din Cluj, printre acestea numărându-se Amsterdam, Lisabona, Polonia, Alicante, Tel Aviv, Zaragoza, Berlin sau Lion, a anunțat David Ciceo.

Acesta a mai spus că pentru a se putea relua zborurile la aceeași frecvență dinaintea crizei COVID-19, „speranța este în vaccinare și în certificatul verde european”.


Traficul aerian a scăzut cu 69% față de anul trecut

Totodată, directorul aeroportului a spus că un ajutor considerabil pentru depășirea crizei este reprezentat de un ajutor primit din partea statului, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj primind 8 milioane de lei pe această cale.

O altă noutate pentru cei care plănuiesc să călătorească este posibilitatea schimbării regulii conform căreia este interzisă introducerea cantităților de lichid în bagajul de mână al pasagerilor, măsură care ar putea fi în curând înlăturată, a spus Ciceo.


La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, declara pentru monitorulcj.ro că traficul aerian de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a scăzut în 2020 cu 69% față de anul precedent, de la 2.920.000 de pasageri la doar 900.000.

„Avem o scădere a traficului de 69% în 2020 față de 2019. Avem aproape 900.000 de pasageri, față de 2.920.000, deci aproximativ două milioane de pasageri mai puțin, din cauza crizei COVID-19. Scăderea nu e așa mare ca în alte aeroporturi din țară, nici ca în alte aeroporturi din Europa, având în vedere că suntem totuși un aeroport regional semnificativ și în continuare lucrăm împreună cu companiile aeriene pentru relansarea traficului”, spunea Ciceo, în ianuarie.

„Dorința oamenilor de a se vedea față în față”

Unul dintre cei mai importanți pași pe care acesta îi consideră esențiali în relansarea traficului aerian este restabilirea încrederii pasagerilor în acest mijloc de transport. În acest sens, directorul Aeroportului Cluj a arătat că, în decursul anului trecut, doar 44 de pasageri dintr-un miliard s-au infectat cu coronavirus călătorind cu avionul.

„De asemenea, discutăm cu companiile aeriene despre destinații, despre frecvențe. Deja se vând multe destinații pentru charterele turistice de la vară. Începând cu luna iulie, se vor relua foarte multe conferințe și întâlniri. O să rămână o parte din întâlniri și conferințe pe ZOOM, dar există o dorință a oamenilor să se vadă față în față, și la conferințe, și să facă afaceri față în față, chiar dacă vor rămâne aceste întâlniri online, nimic nu poate înlocui întâlniri față în față”, a mai spus Ciceo.

CITEȘTE ȘI

Pasagerii de pe Aeroportul din Cluj care vin din zona galbenă vor putea completa online declarația pe propria răspundere

abonare newsletter