Actualitate

Un tânăr clujean propune transformarea unor locuri de parcare în terase. A fost făcut deja un test

Un tânăr ingenios din Cluj a propus transformarea unor locuri de parcare, în special cele din centrul Clujului, în terase, pentru sprijinul HoReCa. Acesta a colaborat cu autoritățile și a făcut deja primul test.

Tânărul a scris azi pe Facebook cum a decurs testul, dar a venit și cu o listă considerabilă de argumente pro și contra, pentru a demonstra cât de „conform legii” este inițiativa.

Actualizare după primul test

„Revin la voi cu punctul de vedere al Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj asupra oportunității și legalității transformării unor locuri de parcare în terase publice pentru operatorii HoReCa din imediata vecinătate, știți voi, demers început în februarie.


În imaginea a doua este un test făcut săptămâna trecută cu ajutorul și în ajutorul vecinilor de la Pizza Acrobatica Cluj și cu jardiniere mari împrumutate de la Eco Garden Construct Cluj.

Acesta este modelul prezentat la nivelul Prefecturii, ISU Cluj, DSP Cluj, autorități care au reacționat similar în scris, susținând că nu se opun acestui demers dacă Primăria îl avizează.


Astfel că, în conformitate cu solicitarea domnului viceprimar Dan Ștefan Tarcea, am depus azi la nivelul Primăriei solicitarea de evaluare a propunerii la nivelul întregului municipiu pe baza experimentului din 17 aprilie (pentru care am achitat taxa de parcare), împreună cu toate celelalte documente în scris. După obținerea punctului de vedere în scris de la Primărie, estimez o masă rotundă pentru grăbirea soluțiilor legale și gata", a scris Andi Daiszler, tânărul ce a propus ideea, pe Facebook. 

„Acesta este un demers personal care urmează litera legii la fiecare căciuliță. Vă invit să faceți și voi astfel de demersuri.” a adăugat Andi Daiszler.


Argumente pro și contra

Iată argumentele pro propuse de tânăr:

- localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare/băutură/etc.


- spațiile în aer liber neîngrădite (fără pereți de plexi), ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii, etc).

- vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu


- chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri

- măsura ar fi o premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanțare socială, monitorizare, etc.)

- măsura urmează toate traseele de avizare impuse și recomandate de autorități

- măsura întărește strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obișnui mai repede după trecerea pandemiei

- măsura va scădea și viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea

- măsura întreține dialogul între părți, atât de solicitat de autorități în aceste vremuri și nu numai

Acesta a prezentat și argumente contra:

- pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor; în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite

- îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul; fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri

„Menționez că deocamdată din discuțiile avute la nivelul Prefecturii Cluj și Primăriei Cluj-Napoca, măsura este una bine văzută, dar evident trebuie să urmeze procedurile legale.

Doar la nivelul Clujului, estimările tind către aproape 100 de operatori economici care ar primi un sprijin real, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă și de combatere a răspândirii infectărilor cu COVID-19, prin permiterea acestora să-și continue activitatea într-o manieră sigură.” a explicat tânărul.

abonare newsletter