Actualitate

Clujenii, nemulțumiți de traseul Centurii Metropolitane prin Parcul Colina. Boc promite amenajarea parcului „pe 5, 6, 7, 8 hectare, care vor rămâne”

Dezbaterea online privind PUZ Centura Metropolitană a readus în discuție preocuparea clujenilor legată de Parcul Colina, care va fi „tăiat” de centură.

 

 


Sute de clujeni au semnat o petiție pentru ca Centura Metropolitană să ocolească Parcul Colina, unul dintre puținile spații verzi de care locuitorii din Mănăștur dispun. Ei au propus municipalității două variante prin care parcul să fie ocolit de centură, pe care chiar primarul Emil Boc le-a adus în atenția experților.

 


„Am primit o petiție semnată de aproximativ 200 de cetățeni și apreciez implicarea lor civică. E vorba de Parcul Colina. Față de această problemă ridicată prin care domniile lor ne propun două variante de ocolire a Parcului Colina, eu am următorul punct de vedere: în primul rând, proiectul trebuie să se realizeze. Apoi, rog experții să se pronunțe pe cele două variante tehnice propuse de ei.  Ei propun varianta 1: folosirea infrastructurii rutiere existente în zonă și anume de la sensul giratoriu Cora, Drumul Transregio să fie sub formă de șosea suspendată, aceasta constituind o soluție tehnică implementată de majoritatea orașelor occidentale din rațiuni tehnice și de mediu, pentru a diminua impactul negativ asupra zonei. 


A doua variantă propusă este ca pe același traseu, sens giratoriu Cora – strada Bucium, până la intersecția cu strada Primăverii, să fie construit Drumul Transregio în paralel cu strada Bucium, pe o zonă care este la periferia zonei verzi Colina și ar afecta într-o măsură mai mică zona. Pentru ambele variante, nodul numărul 7 se propune a fi amplasat la intersecția străzilor Bucium – Primăverii – Sfântul Ion, fie la mijlocul străzii Bucium, fie pe strada Primăverii”, a arătat primarul Emil Boc, în cadrul dezbaterii online organizată luni, 7 decembrie.

Zonă verde de dimensiunea Parcului Central, la Colina

Primarul a sugerat însă că nu s-a găsit o cale prin care variantele să fie integrate în proiectul Centurii Metropolitane, însă a promis că Primăria își va asuma exproprierea terenului rămas după configurarea traseului centurii pentru amenajarea un parc „pe 5, 6, 7, 8 hectare care vor rămâne”. La rândul lor, proiectanții au arătat că traseul, ales din alte opt variante, nu poate fi schimbat și că centura poate fi construită pe o zonă verde, fiind un proiect major de infrastructură.


„Acolo trebuie să rămână un parc, sunt pregătit, împreună cu Primăria, să ne implicăm total în a conserva și dezvolta Parcul Colina, cu restul care rămâne de la centură și rămân multe hectare de teren. Primăria îşi asumă achiziţionare, prin expropriere, astfel încât să putem crea adiacent centurii pe 5, 6, 7, 8 ha spaţiu verde, de relaxare, de agrement. Nu intră în categoria fondurilor pe care le plăteşte statul pentru centură, noi se asumăm investiţia, pentru a avea o zonă verde mult mai frumoasă decât acum”, a mai arătat Emil Boc.

Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca și moderatorul dezbaterii, a promis că proiectul privind dezvoltarea şi conservarea Parcului Colina va fi prins în bugetul pentru anul 2021 și că anul viitor vor fi demarate studiile urbanistice și de fezabilitate pentru amenajarea lui.


CITEȘTE ȘI

Centura sudică „taie” Parcul Colina. Primăria predă armele: „Asta este, nu avem ce face!”

 

abonare newsletter