Actualitate

Guvernul vrea să modifice legea informațiilor publice. Instituțiile vor afișa pe internet răspunsurile la solicitări

Guvernul vrea să facă mai multe modificări privind legea 544, a informațiilor publice, iar una dintre schimbări să fie permiterea accesului liber la toate răspunsurile instituțiilor la solicitări.

Guvernul vrea să modifice legea informațiilor publice Guvernul vrea să modifice legea informațiilor publice

 

 


Chiar dacă acest lucru poate să fie în beneficiul cetățenilor, ar putea să îi dezavantajeze pe jurnaliști, spun specialiștii, conform G4media.

„După comunicarea informației de interes public solicitate, răspunsul transmis solicitantului se publică și pe pagina de internet a autorității sau instituției publice, conform Anexei 1, cu anonimizarea datelor cu caracter personal” este precizat într-o completare la articolul 22 din lege.


Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, consideră că acesta este un act bun de transparență, dar în același timp poate să încurce jurnaliști. S-ar putea efectua întârzieri mai mari privind primirea răspunsului la solicitare.

„Teoretic, ține de buna practică să facă asta. Că dacă ai folosit resursele publice să aduni informații, ar trebui sa aibă acces mai multă lume la ele. Dar da, poate fi un dezavantaj pentru un jurnalist. Varianta de compromis ar putea să fie o întârziere de 24-48 de ore, sau chiar mai mare între comunicarea răspunsului către solicitant și afișarea pe site”, a explicat Cristina Lupu pentru sursa menționată.


Pe site-ul Guvernului, Secretariatul General a postat un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001. Acesta ar presupune că are ca scop îmbunătățirea modului în care legea funcționează în prezent.

CITEȘTE ȘI:


Selly vrea „o școală ca afară”. Artistul a trimis o scrisoare către Ludovic Orban și Ministerul Educației cu propuneri pentru sistemul de învățământ

 

 

abonare newsletter