Actualitate

VIDEO Imagini spectaculoase de pe Autostrada Sebeș-Turda. În ce stadiu sunt lucrările?

Echipa Asociația Pro Infrastructură (API) a realizat filmări din dronă cu principalele puncte critice de pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, în speță nodurile rutiere Sebeș și Alba Iulia Nord, respectiv zona Teiuș.

video-imagini-spectaculoase-de-pe-autostrada-sebes-turda-in-ce-stadiu-sunt-lucrarile, sursă foto/video: Facebook & YouTube Asociația Pro Infrastructură video-imagini-spectaculoase-de-pe-autostrada-sebes-turda-in-ce-stadiu-sunt-lucrarile, sursă foto/video: Facebook & YouTube Asociația Pro Infrastructură

Vestea bună pentru șoferi este că stadiul fizic al lucrărilor pe tronsonul 1 se apropie de 90%, mobilizarea constructorului general Pizzarotti îmbunătățindu-se considerabil în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, este încă foarte mult de muncă, mai ales la nodurile din capete, cel din nord având în continuare stâlpi de înaltă tensiune nemutați.

De exemplu, doar la Sebeș trebuie instalate aproximativ 150 de grinzi de beton și un tablier metalic, plus armarea, suprabetonarea și asfaltarea celor cinci structuri de 1,2 km. Apoi, în zona Alba Iulia Nord, pasajul peste calea ferată este foarte întârziat. Dacă Pizzarotti lucrează la fel de încet ca în ultimii ani, abia vara lui 2021 poate fi un termen de finalizare realist pentru toate bretelele, avertizează ONG-ul pentru infrastructură.



În schimb, pe segmentul 2, construit de grecii de la Aktor, „este în continuare haos”, anunță API. Pentru că nu au ieșit testele de capacitate portantă, se refac terasamentele. Mai apoi, structurile executate de firma Retter sunt abandonate, existând și porțiuni asfaltate în stil „tablă de șah”. Potrivit specialiștilor, managerii par complet depășiți de situație și nici nu își plătesc la timp subcontractorii, o problemă mai veche.

Singura veste bună pe lotul 2 este ridicarea în nodul Teiuș a noilor stâlpi de linii electrice necesari deblocării pasajului peste calea ferată. Însă, la un progres fizic chinuit, care nu a atins nici măcar 70%, este evident că șantierul nu se poate finaliza în 2020. Ba mai mult, chiar și 2021 prezintă mari semne de întrebare în condițiile actuale.



Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a anunțat că, dacă lucrările merg „în acest ritm” și vor reuși să aloce resursele necesare, vor fi finalizate toate lucrările propuse pentru anul curent. În 2019, s-a lucrat pe 1.250 de km de autostrăzi și drumuri naționale, lucrări de întreținere, s-a lăudat Bode.

„Noi ne-am propus 1.500 km (pentru 2020 – n.r.). Până în acest moment, până în iunie 2020, am reușit să finalizăm 450 de km de autostrăzi și drumuri naționale, lucrări de întreținere. În funcție de buget, pentru că bugetul pe componenta venituri proprii a scăzut, valorile de trafic au scăzut, trebuie să vedem la rectificare cum putem obține mai mulți bani. Prin Legea bugetului, am primit 327 milioane (lei – n.r.), am solicitat încă 650-700 de milioane pentru a ajunge undeva la 200 milioane de euro”, a declarat Bode.


Șanse infime pentru finalizarea Autostrăzii Sebeș-Turda în 2020

La mijlocul lunii mai, „flancându-l” pe prim-ministrul Ludovic Orban, Lucian Bode a vizitat cele două șantiere rămase ale Autostrăzii Sebeș-Turda. Deși a recunoscut cu gura lui că lucrările suferă mari întârzieri, ministrul Transporturilor s-a încumetat să afirme ulterior că „se așteaptă ca cei 41 de km să fie finalizați și dați în trafic în acest an”. Șansele de finalizare sunt infime, indică însă specialiștii Asociației Pro Infrastructură.

„Într-un scenariu optimist, în 2020 se poate deschide circulația pe cei 17 km dintre Alba Iulia Nord și Sebeș, dar numai pe bretelele scurte conectate în sensurile giratorii A1-A10. Pentru asta, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să iasă din zona de confort și să-și asume răspunderea unei recepții parțiale”, sunt de părere reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.


CITEȘTE ȘI:

Ministrule, în ce film joci? Lucian Bode inaugurează autostrăzi care au șansa porcului la tăiere!
 

abonare newsletter