Actualitate

Emil Boc, contrazis de Horia Nasra în privința conectivității Clujului la Autostrada Transilvania: „NU are cum să fie finalizată în 2021!”. Ce spun însă documentele?

Recent, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, afirma că speră ca anul viitor, drumul de legătură cu patru benzi între Tureni și Autostrada Transilvania să fie finalizat.

emil-boc-contrazis-de-horia-nasra-in-privinta-conectivitatii-clujului-la-autostrada-transilvania-nu-are-cum-sa-fie-finalizata-in-2021-ce-spun-documentele emil-boc-contrazis-de-horia-nasra-in-privinta-conectivitatii-clujului-la-autostrada-transilvania-nu-are-cum-sa-fie-finalizata-in-2021-ce-spun-documentele

„Conectivitatea Autostrăzii Transilvania de pe DN1, prin Tureni, se realizează în momentul de față și sperăm ca anul viitor să avem gata această conectivitate a Clujului cu autostrada, pentru că asta ar ajuta foarte mult, fiind vorba de doar 5-6 kilometri, pentru a asigura mobilitatea urbană pe axa Cluj-Napoca – Turda și Cluj-Napoca – București”, afirma edilul.

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra: „Nu, proiectul nu se poate finaliza în 2021!”

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra îl contrazice însă pe Emil Boc și spune că finalizarea drumului de legătură anul viitor este imposibilă – „o inepție”. „Luați dumneavoastră personal hârlețul și sapa pentru a realiza această conexiune?”, se întreabă parlamentarul clujean.


Momentan, proiectul este la stadiul elaborării studiului de fezabilitate pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și proiectului tehnic la obiectivul „Drum Expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) și Drum Național DN1 (zona Mărtinești)”.

„Proiectul este foarte bun, dar nu are cum să fie finalizat anul viitor, în condițiile în care încă nu s-a încheiat contractul studiului de fezabilitate, încă nu avem proiectul tehnic, care durează câteva luni. După ce ai proiectul tehnic, organizezi licitația pentru execuție. Licitația iar durează câteva luni. Acest proiect va putea fi realizat, să spunem, în următorii 3 ani”, a declarat Horia Nasra.


Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost atins

Drumul Expres pentru realizarea conexiunii A3 cu DN1 – zona Mărtinești este un proiect prioritar în Strategia de Dezvoltare Rutieră a Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, având scopul de a degreva traficul din Turda și reducerea distanței dintre Cluj-Napoca și A3, respectiv A10.

Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare pentru elaborarea studiului de fezabilitate a fost miercuri, 6 mai. Valoarea totală estimată a proiectului, conform anunțului în SEAP, se situează în intervalul 2.719.778 – 3.213.374 lei.


Ce spune graficul procedurii privind drumul de legătură de la Tureni?

Conform unui grafic al procedurii, obținut de Monitorul de Cluj, studiul alternativelor de traseu este realizabil în primele două luni de la atribuirea contractului, concomitent cu studiile de teren detaliate și obținerea avizelor necesare conform Legii 7/2020, care se întind până în luna 3. De asemenea, depunerea documentației pentru obținerea indicatorilor tehnico-economici și pentru autorizația de construire este fixată pentru primele 4 luni ale proiectului.

Mai departe, în luna 5 este preconizată obținerea indicatorilor tehnico-economic, iar în luna 6 autorizația de construire. Din luna 7 până în luna 11, sunt planificate obținerea avizelor și acordurilor finale (finalizare documentație), procedura de achiziție publică proiectare și execuție lucrări, respectiv asistența tehnică acordată pentru achiziție. Într-un final, în lunile 12 și 13, este programată asistența tehnică acordată proiectantului.


De precizat că, pentru lucrările de infrastructură de transport și/sau tehnico-edilitară de interes public, finanțate prin programe guvernamentale sau fonduri externe, autorizațiile de construire se pot emite în baza studiului de fezabilitate sau a documentației de avizare a lucrărilor, urmând ca avizele și acordurile prevăzute de lege să fie obținute până la încheierea executării lucrărilor realizate în baza proiectului tehnic.

Pe scurt, potrivit graficului, proiectul este realizabil mai devreme decât susține deputatul PSD Horia Nasra!


CITEȘTE ȘI:

3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate a drumului care leagă Clujul de A3 și A10


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter