Actualitate

Autostrada Sebeș-Turda, „60% gata în 2020”. Conducerea CNAIR recunoaște adevărul din teren: „Nu au cum să termine anul acesta!”

Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda se numără printre secțiunile care, pe hârtie cel puțin, ar trebui să fie gata la finalul anului 2020.

Autostrada Sebeș-Turda, „60% gata în 2020”. Conducerea CNAIR recunoaște adevărul din teren: „Nu au cum să termine!”, sursă foto: captură video Ziarul Unirea Autostrada Sebeș-Turda, „60% gata în 2020”. Conducerea CNAIR recunoaște adevărul din teren: „Nu au cum să termine!”, sursă foto: captură video Ziarul Unirea

Cu toate acestea, stadiul fizic în teren și mobilizarea mai redusă a constructorului fac mult mai puțin probabilă deschiderea celor 17 km de autostradă în acest an. „Aș merge mai degrabă pe 60% șanse de deschidere”, a recunoscut șefa Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un interviu pentru hotnews.ro.

Constructorul spune că termenul de finalizare rămâne noiembrie 2020

Constructorul de pe acest lot, Impresa Pizarotti, anunța înainte de Paștele Ortodox că termenul de finalizare a lotului rămâne data de 30 noiembrie 2020. Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj avertiza însă că, dacă firmele de construcție nu vor lucra în două schimburi, volumul lucrărilor rămase de executat va face imposibilă deschiderea în acest an. Acum, până și conducerea CNAIR este sceptică privind finalizarea tronsonului.


„Pe lotul 1 avem de 2-3 ori pe săptămână discuție cu reprezentanții societății Impresa Pizzarotti. Am avut o discuție săptămâna trecută și cu conducerea din top a firmei din Italia. Le-am spus că este vital ca acest proiect să se închidă – nu mai avem posibilitatea susținerii financiare a unui proiect care intră de ani de zile prin toate bugetele”, a declarat Mariana Ioniță.

Cu 500 de muncitori și sute de utiliaje, „poate” va fi terminat lotul 1

Pe tronsonul 1, cei 17 km între Sebeș și Pârâul Iovului, lucrurile nu stau deloc bine, dovadă fiind mobilizarea mediocră în punctele „nevralgice” – nodurile Sebeș și Alba Iulia Nord. Tragicomic, dacă este să ne luăm după declarațiile fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, care anunța, în martie 2019, finalizarea lotului 1 până la sfârșitul anului trecut.


„Mă uit și pe mobilizarea pe care o au constructorii. Pe lotul 1, fără o mobilizare minimă de circa 500 de persoane și câteva sute de utilaje, nu au cum să termine. Ei ne comunică zilnic numărul de muncitori și utilajele. Încă sunt foarte nemulțumită de numărul acesta. Directorul general al companiei din Italia mi-a promis că imediat la început de mai va transmite companiei din România o sumă de bani. Noi suntem cu plățile la zi. Pentru a mări efectivul de muncitori și utilaje. Îmi este teamă să vă spun sigur acum că terminăm în data de 30 noiembrie. Aș merge mai degrabă pe 60% șanse de deschidere”, a recunoscut Mariana Ioniță.

Nodul rutier de la Sebeș, cea mai complexă lucrare pe lotul 1 al autostrăzii

Într-o serie de filmări noi din dronă a colegilor de la Ziarul Unirea, se poate observa cum volumul de lucrări rămase de executat este unul destul de mare. Cu toate acestea, mobilizarea în teren a constructorului încă este departe de a fi la cote maxime. Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe acest lot.


Conform proiectului, nodul rutier presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1, în zona Lancrăm. Mai departe, nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81, în zona Lancrăm.

De precizat că nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost nodul din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș – Turda s-a conectat de A3 Câmpia Turzii – Gilău și de drumul național DN1 din zonă.


CITEȘTE ȘI:

Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru Autostrada Sebeș-Turda!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter