Actualitate

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Cosmin Goron, pompierul care a transportat oamenii veniți din străinătate înspre locurile de carantină.

Polițiști, medici, asistente, pompieri, voluntari, toți luptă în aceste zile și își pun sănătatea în pericol pentru binele nostru. Plutonierul major Cosmin Goron este un pompier care a desfășurat atât misiuni pe ambulanțele SMURD, cât și transporturi pentru persoane reîntoarse din zonele cu risc ridicat de transmitere a noului tip de coronavirus, către centrele de carantină sau autoizolare.

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Cosmin Goron, pompierul  care a transportat oamenii veniți din străinătate înspre locurile de carantină. EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Cosmin Goron, pompierul care a transportat oamenii veniți din străinătate înspre locurile de carantină.

Cosmin Goron împlinește 40 de ani în mai, iar din 2006 este angajat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Chiar dacă la început ținea doar locul colegilor din echipajele SMURD când încadra autospecialele de stingere, încet, prin multă muncă, începând din 2010 a ajuns să lucreze permanent la SMURD.

 A preluat oamenii care s-au întors din străinătate

Odată cu instaurarea stării de urgență, viața clujenilor care luptă în primia linie împotriva răspândirii infecției cu coronavirus a fost dată peste cap. Au apărut noi reguli, noi pericole și noi misiuni. Cei care lucrează în cadru ISU Cluj trebuie să fie mai atenți ca oricând la protecția lor, a pacienților, dar și a celor dragi. Costumele de protecție trebuie să fie mereu dezinfectate, mănușile pe mâini, iar măștile pe față. Această atenție sporită în ceea ce privește protecția a intrat în rutina lor de zi cu zi. De asemenea, în cazul lui Cosmin, a apărut ceva nou de făcut. Trebuie să transporte persoanele care au venit din străinătate spre locurile de carantină.


„Noi am fost solicitați să preluăm din zona în care erau ținuți și în transportam în anumite pensiuni sau hoteluri unde primeau cazarea pentru carantinare. Persoanele pe care le-am transportat eu le-am luat de la Sala Sporturilor”, a spus Cosmin.

Odată ajuns acolo, pompierul s-a lovit de realitatea care pentru unii ar fi putut să fie covârșitoare. A văzut zeci de persoane care așteptau de ore întregi, care veniseră de departe, care erau obosiți și flămânzi, dar care, mai ales, se temeau, motiv pentru care, crede el, au apărut și nemulțumirile care ulterior au fost date de către presă în atenția publicului.


„Probabil fiind și obosiți, oamenii nu înțelegeau ce se întâmplă. Erau înfometați mulți dintre ei, nu aveau bani românești, nu puteau să își cumpere nimic și de acolo cred că a venit și nemulțumirea lor. Oamenii erau puțin derutați. Trebuiau să aștepte să vină după ei să îi ducă în județele de proveniență și atunci era agitație și nemulțumire. Cu noi însă, cu niciuna dintre structuri nu a avut nimeni nimic, nu ne-au reproșat nimic. Au fost care au înțeles, au fost și alții care ar fi vrut alte cazări”, a povestit Cosmin Goron.

Siguranța lor și siguranța pacienților

Oricum, în ciuda nemulțumirilor, Cosmin și colegii lui aveau un scop: să îi transporte spre zonele de carantină în siguranță.


„Grija noastră cea mai mare era să îi transportăm în siguranță și totodată să avem grijă de siguranța noastră. E greu să le explici oamenilor. Și da, era riscat să intrăm în contact cu persoane care puteau fi infectate, dar noi suntem obișnuți cu riscul. Riscăm zi de zi. Cea mai mare grijă acum o avem pentru cei dragi nouă și pentru pacienți”, a spus pompierul.

Fricile oamenilor

Cosmin este obișnuit cu riscurile, la fel ca orice alt salvator. Cu ce nu este obișnuit însă, este teama oamenilor când îi văd îmbrăcați în costumele de protecție. De când s-a instaurat starea de urgență, iar virusul a început să facă tot mai multe victime, oamenii se sperie în momentul în care îi văd pe pompierii care lucrează la SMURD.


„La noi în Cluj oamenii sunt înțelegători, ascultă sfaturile autoritățile, au grijă și ei. Însă, când mergem la casa cuiva și ne văd îmbrăcați cu echipamentul de protecție, îi vedem că sunt speriați. Probabil se gândesc că în apropierea locuinței lor este vreun pacient cu coronavirus. Dar este bine că au înțeles că trebuie să se protejeze. Îi vedem când ajungem în casele lor, ne așteaptă cu măștile pe față, cu mănuși. Populația a reacționat destul de bine și sunt înțelegători. Totul va trece în cele din urmă, dacă ascultăm sfaturile autorităților. Va fi bine”, a concluzionat Cosmin Goron.

CITEȘTE ȘI:


EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Adrian Lorinț, polițist: „Nu mi-e teamă, fiindcă mă protejez. Folosesc mască și mănuși”

 

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Florin Sabo, pompier: „Aș minți dacă aș zice că nu mi-e frică”

 

Ei, cei din linia întâi. Ovidiu Bărbos, polițist: „După ce se termină, mi-ar plăcea ca polițiștii și cetățenii să fie mai apropiați”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter