Actualitate

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Florin Sabo, pompier: „Aș minți dacă aș zice că nu mi-e frică”

Polițiști, medici, asistente, pompieri, voluntari, toți luptă în aceste zile și își pun sănătatea în pericol pentru binele nostru. Plutonierul major Florin Sabo este pompier și este comandantul echipajului de prim ajutor. El este unul dintre cei care se află în linia întâi în lupta cu coronavirusul.

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Florin Sabo, pompier: „Aș minți dacă aș zice că nu mi-e frică” EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Florin Sabo, pompier: „Aș minți dacă aș zice că nu mi-e frică”

Cu puțină teamă în suflet își face datoria zi de zi, chiar dacă asta ar însemna că și el s-ar putea îmbolnăvi. Florin Sabo are 33 de ani, iar din 2007 face parte din echipa de eroi a Inspectoratului pentru Situații de urgență a județului Cluj. Odată ce a început munca, a stins nenumărate incendii, apoi, un an mai târziu, fiind pregătit pentru acordarea primului ajutor calificat, a ajuns să facă parte din echipajul de prim ajutor.

„În tot acest timp nu am fost efectiv doar pe echipaj de prim ajutor, am mai făcut și descarcerare, dar în principiu pe echipaj de prim ajutor”, a explicat Florin Sabo.


Schimbările aduse de pandemie

De când pandamia de coronavirus a dat peste cap viețile tuturor, rutina de zi cu zi a celor din linia întâi s-a schimbat simțitor. Ei trebuie să fie mult mai atenți când vine vorba de echipamentele de protecție, având grijă să se protejeze atât pe ei, cât și pacienții.

„În această perioadă s-a schimbat puțin rutina pe care o aveam de obicei. Punem mult mai mult accent pe protecția noastră și pe cea a pacienților. Este o situație puțin mai deosebită și asta se răsfrânge asupra activității noastre. S-au luat măsuri mai stricte pe linie de dezinfecție. Spre exemplu, la cazuri mergem echipați într-o anumită ținută. Este vorba de niște combinezoane pe care le purtăm apoi, după fiecare caz sunt dezinfectate și apoi spălate. Avem colegi care se ocupă special de asta. Trebuie să păstrăm calitatea serviciului pe care îl oferim, dar în același timp să nu ne punem viața în pericol. Trebuie să ne gândim atât la noi cât și la pacienți. Bineînțeles, avem și noi familii și ne gândim la ele”, a mărturisit Florin Sabo.


„Ne bazăm pe sinceritatea pacientului”

De asemenea, în cazurile în care trebuie să intervină la un caz, trebuie să aplice fiecărui pacient un chestionar pentru a afla dacă sunt șanse să fie infectat cu coronavirus.

„Trebuie să fim foarte atenți în această perioadă cum gestionăm cazurile pe care le avem. De exemplu, când ajungem la locul solicitării și intrăm în contact cu pacientul, primul lucru pe care îl facem este un chestionar prin care noi încercăm să aflăm dacă pacientul respectiv a intrat în contact cu cineva infectat, dacă e rezident al unei țări din zona roșie, dacă a călătorit în anumite zone în ultimele 14 zile, dacă a participat la adunări mari de oameni. Noi încercăm să aflăm aceste detalii ca să vedem cum acționăm ulterior. Ne bazăm pe sinceritatea pacientului. Din fericire, nu am avut cazuri despre care să se descopere că omul a mințit. Eventual au omis să spună. Spre exemplu, un pacient a omis să spună că mergea zilnic la biserică, în perioada în care se organizau slujbe la care puteau participa enoriașii. În principiu ne bazăm pe ceea ce declară oamenii și luăm de bună credință ce zic ei, fiindcă nu avem cum să verificăm la fața locului. De exemplu, au fost persoane care au sunat și au acuzat durere în piept și stare de rău sau tremurători. Pot spune că sunt cel puțin o parte din simptome. Tocmai de aceea avem măsurile de precauție și protocoalele după care acționăm care sunt puțin modificate”, a explicat pompierul.


Oamenii nu mai sună pentru orice la 112

Plutonierul major a spus că a observat în ultima perioadă că oamenii nu mai sună la 112 pentru chestiuni care nu sunt urgențe.

„Cred că în perioada asta oamenii sunt mai reticenți, nu mai sună pentru orice la 112. Cred că se gândesc de două ori înainte să sune, că ei conștientizează dacă problema lor nu este cu adevărat o urgență. Înainte oamenii sunau și pentru o tăietură la un deget sau ceva superficial. Astfel de cazuri s-au rărit”, a zis Sabo.


Totuși, aceste situații nu au dispărut în totalitate, iar echipajul de prim ajutor mai întâmpină probleme care nu reprezintă, de fapt, urgențe.

„Am avut recent un caz în care persoana respectivă a sunat la 112 fiindcă se simțea rău din cauza faptului că soția sa se află în Italia, într-o zonă cu probleme și el își făcea griji. Din cauza grijilor se simțea rău. Așadar mai sunt și în această perioadă oameni care sună crezând că au o problemă care trebuie rezolvată, dar care în fond nu este chiar o urgență”, a adăugat pompierul.


Cu teamă, dar la datorie!

Chiar și ei, cei din linia întâi, sunt tot oameni, iar în această perioadă se tem pentru sănătatea lor, pentru sănătatea pacienților cu care intră în contact, dar și pentru familiile lor. Cu toate acestea, își fac în continuare datoria și își cred cu tărie că măsurile de protecție pe care le iau îi vor proteja.

„Aș minți dacă aș zice că nu îmi este puțin frică. Dar mă gândesc că toate aceste măsuri pe care le întreprindem acum și toate protocoalele prin care trecem acum sunt făcute pentru a ne proteja și pentru a scădea riscul de a ne îmbolnăvi atât noi cât și familiile noastre, colegii sau pacienții. Totuși, încerc să gândesc pozitiv și până la urmă vom trece cu bine peste această etapă. Desigur, este o perioadă în care trebuie să fim mai atenți. Spre exemplu, dacă observ că masca colegului nu e fixată bine, îi voi atrage atenția. La fel va face și el. Prin aceste măsuri sunt sigur că limităm posibilitatea de a ne infecta”, a mai mărturisit Florin Sabo.

Clujenii, solidari cu eroii

Florin Sabo a mărturisit că a fost plăcut surprins văzând solidaritatea clujenilor față de cei din linia întâi.

„M-a impresionat solidaritatea clujenilor în această perioadă. Oamenii s-au gândit la cei care sunt în linia întâi atât prin încurajări, cât și prin donațiile făcute. Este un sentiment plăcut să știi că oamenii apreciază ceea ce faci. Cred că trebuie să înțelegem cu toții că este o perioadă dificilă, este o perioadă cu restricții, care clar că ne afectează pe toți, dar vom putea trece peste asta. Trebuie să înțelegem că măsurile luate sunt pentru binele tuturor. Cu siguranță la un moment dat totul va fi ca înainte. Ne vom întoarce la viețile noastre obișnuite dinainte de această pandemie”, a concluzionat plutonierul major.

CITEȘTE ȘI:

Ei, cei din linia întâi. Ovidiu Bărbos, polițist: „După ce se termină, mi-ar plăcea ca polițiștii și cetățenii să fie mai apropiați”

 

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI! Eroii de la „Vă ajutăm din Cluj”, alături de persoanele cu nevoi, în timpul distanțării sociale

 

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI! Beard Brothers a donat Spitalului de Boli Infecțioase Cluj un aparat de testare COVID-19 de ultimă generație

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter