Actualitate

Clujenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ: "REDUCEȚI consumul de apă potabilă pentru agricultură"

Compania de Apă Someș avertizează că clujenii consumă prea multă apă, în contextul pandemiei de coronavirus și odată cu începerea activităților agricole.

Foto: Facebook/ Compania de Apă Someș Foto: Facebook/ Compania de Apă Someș

Furnizorul de apă arată că, în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de apă potabilă distribuită prin sistemul public, în special în mediul rural, mai ales din cauza începerii activităților agricole, dar și din cauza carantinei.

"În aceasta perioadă, odată cu restricțiile de circulație și cu urmarea de către noi toți a recomandărilor privind atenția crescută pentru spălatul mâinilor, feței, alimentelor etc, consumul de apă al populației a crescut.


Coincidență face că sosirea primăverii și mai ales timpul extrem de favorabil să fi dus, începând cu ultimul sfârșit de săptămână, la o creștere semnificativă a consumului de apă potabilă distribuită prin sistemul public, în particular în zona rurala din aria deservita de companie în județele Cluj și Sălaj, cea mai mare parte din acest consum crescut fiind datorat derulării activităților agricole și de grădinărit", arată Compania de Apă Someș.

Compania le transmite clujenilor să limiteze cât de mult se poate consumul apei potabile în activitățile agricole, pentru a evita situația în care alți utilizatori ar rămâne fără apă de băut.


"Adresăm un apel insistent concetățenilor care derulează astfel de activități agricole sa reducă la minim utilizarea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinarit, utilizând pe cat posibil apa din alte surse (fantani, puturi etc.). Dacă utilizatorii nu fac eforturi de a reduce consumul de apa potabila pentru agricultura, exista posibilitatea ca aceia aflați la capetele de retea sa fie privati de dreptul vital de a avea minimul de apa pentru spălat, băut și alte necesități minime", mai transmite Compania.

Legea interzice folosirea apei potabile la grădinărit

Compania de Apă Someș le reamintește totodată utilizatorilor că legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești, prevederi cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client.


"Potrivit prevederilor art.229, din Ordinul nr.88/2007 al ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală), “Utilizatorul este obligat: b) sa asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apa, prin încadrarea în normele de consum pe persoana, unitatea de produs sau puncte de folosinta, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) sa utilizeze apa numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor (...)", mai arată aceștia.

Citește și


Veste bună pentru mii de clujeni. Alimentarea cu apă și canalizarea ajung la casele lor

Ultimele Stiri
abonare newsletter