monitorulcj.ro Menu

Actualitate

O parte din malul Canalului Morii se va schimba radical - FOTO

Primăria Municipiului Cluj-Napoca are planuri mari pentru o porțiune din malul Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor. Zona se va schimba complet pentru a atrage cât mai mulți clujeni să petreacă timp acolo.

În prezent spațiul nu este amenajat, așa că Primăria a pregătit un proiect prin care suprafața de aproximativ 25.000 de metri pătrați să fie pusă la dispoziția publicului larg, având un potențial remarcabil. Zona va fi legată de Parcul Rozelor, dar și de alte spații învecinate.

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat joi, 31 octombrie, o dezbatere publică având ca temă ”Amenajarea spațiului verde în zona Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor”.

Cu acestă ocazie, CIIC a demarat o serie de dezbateri  pe teme de mediu, având în vedere faptul că reabilitatea şi extinderea spațiului pietonal în zona urbană, amenajarea de coridoare pietonale şi crearea de spaţii partajate, precum și crearea de noi spaţii vezi se numără printre strategiile municipalității. Proiectul privind reamenajarea spațiului verde din zona Canalului Morii – tronsonul din apropierea Parcului Rozelor a fost realizat de arhitecții de la Planwerk. 

„Proiectul urmărește generarea unui spațiu public prin valorificarea și completarea pe alocuri a resurselor naturale existente. Intervențiile asupra topografiei terenului vor fi minimale, urmărindu-se accesibilizarea principalelor trasee și legături cu zonele învecinate. Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Pe segmentul din zona blocului aleea va căpăta un aliniamentde plopi către apă, cu rol de perdea verde ce închide sau gerenează perspective și atmosfere pe traseu. De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi inserate, acolo unde geometria spațiului o permite, diferite funcțiuni compatibile și complementare prezenței apei (un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă). Gradene și trepte din piatră sunt introduse punctual pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor, integrarea și amenajarea unei zone de legătură cu acesta este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.

Aleea care urcă spre zona de locuințe ajunge la câteva terase unde vor fi amenajare puncte de observare, fiind perspective largi către Someș, cartierul Grigorescu și Pădurea Hoia. De asemenea, sunt gândite din loc în loc și trepte care să asigure accesul la apă.

Reprezentanții locali au declarat că studiul de fezabilitate și obținerea avizelor ar trebui finalizate până în primăvara anului viitor, iar clujenii se vor putea bucura de spațiul amenajat în anul 2021. Proiectul va fi finanțat din bugetul local, însă există șanse să se primească și fonduri europene, dacă lucrările vor fi considerare eligibile.

Proiectul va fi integrat cu un alt proiect major al Primăriei, cel privind reamenajarea malurilor Someșului, în valoare de 35 de milioane de euro.

Dezbaterea CIIC de joi a fost organizată în cadrul proiectului ”Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA). Astfel, clujenii prezenți la dezbatere au putut să pună întrebări și să vină cu privire în ceea ce privește amenajarea spațiului. Deputatul Adrian Dohotaru, care a militat pentru valorificarea Canalului Morii a fost prezent la dezbatere și a atras atenția asupra unei baze sportive private.

„Baza aceea sportivă priavată nu-și respectă contractual cu Primăria, motiv pentru care merită acționată în istanță pentru ca această bază să revină Primăriei și astfel să avem un model de bază sportivă integrată în parc, pe modelul Bazei Sportive Gheorgheni, chiar dacă la dimensiuni mai reduse. De ce este important acest lucru? Pentru că în momentul de față Parcul Rozelor are doar 1,5 ha. Cu această extindere mai punem 2,5 ha. Dacă se recuperează baza sportivă mai recuperăm o treime din parc și astfel avem pentru cetățenii din Mănăștur și Grigorescu un spațiu public verde mai mare”, a spus Dohotaru.

Printre propunerile ridicate de către cei prezenți la dezbatere se numără punerea în practică a unui concept care să țină cont de denumirea locului - Canalul Morii, prin construirea unei mori sau  relocarea unei mori dintr-o zona etnografică în zona modernizată ori zone de observare a faunei (păsărilor) sau chiar amenajarea unui parc de aventură. De asemenea, o clujeancă prezentă la dezbatere a ridicat problema accesului persoanelor cu mobilitate redusă.

„Din cauza diferenței foarte mari de nivel, cel puțin pe această zonă, este destul de greu să facem un acces direct către aleea de jos și zona de pod, însă propunem o alternativă și anume să putem să accesăm în felul acesta zona de sus. Va exista un acces, chiar dacă alternativ”, au explicat arhitecții.