Actualitate

Rămâne 1 decembrie 2023 termenul pentru Centura Metropolitană? Primăria reînnoiește protocolul de colaborare cu CNAIR

Unitatea Administrativ Teritorială Municipală (UATM) Cluj-Napoca va semna protocolul reînnoit de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în vederea realizării Centurii Metropolitane.

Rămâne 1 decembrie 2023 termenul pentru Centura Metropolitană? Primăria reînnoiește protocolul cu CNAIR Rămâne 1 decembrie 2023 termenul pentru Centura Metropolitană? Primăria reînnoiește protocolul cu CNAIR

Obiectul protocolului de colaborare îl constituie demararea în comun a proiectului de investiții în domeniul infrastructurii de transport, care figurează în Mater Planul General de Transport al României sub denumirea de „Drumul Trans-Regio Gilău-Apahida (TR Feleac, indicativ ET35, cod proiect RTR098 RTR 099)”.

În ședința ordinară a Consiliului Local de marți, 10 decembrie, consilierii locali vor vota semnarea protocolului, la care „părtași” sunt, pe lângă primarul Emil Boc, și edilii comunelor limitrofe, respectiv conducerea CNAIR, în frunte cu directorul Sorin Scarlat.


Astfel, UATM Cluj-Napoca va realiza, în condițiile legii, în asociere cu comunele Gilău (Dumitru Sfârlea), Florești (Horia Șulea) și Apahida (Grigore Fati), studiile de fezabilitate și documentația tehnică pentru autorizația de construire / proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire pentru întregul traseu al Centurii Metropolitane.

De partea cealaltă, CNAIR va întreprinde toate demersurile legale pentru realizarea obiectivului de investiții, după ce va primi studiile de fezabilitate și proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor.


Ianuarie 2024, termen realist?

Noul protocol se încheie și produce efecte juridice până la obținerea autorizației de construire de către CNAIR. Asocierea dintre Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida s-a angajat, printre altele, că va asigura finanțarea elaborării studiului de fezabilitate și elaborarea PUZ pentru întregul proiect și că va obține avizul comisiei tehnico-economice a CNAIR.

În schimb, CNAIR are obligația să aprobe ulterior studiul de fezabilitate, să întreprindă demersurile necesare pentru obținerea autorizației de construire și să realizeze demersurile legale pentru realizarea obiectivului de investiții.


Potrivit Proiectului de Hotărâre nr. 42a/09.12.2019, la data intrării în vigoare a noului protocol de colaborare, protocolul din data de 11.12.2017 își încetează aplicabilitatea. În vechiul act, CNAIR se angaja să realizeze în concret serviciile de proiectare și lucrările de execuție la proiectul de investiții, până cel târziu la data de 1 decembrie 2023.

Deși nu există stipulat vreun termen în noul protocol de colaborare, Emil Boc anunța, la mijlocul lunii noiembrie, că un termen realist pentru operarea proiectului Centurii Metropolitane este ianuarie 2024.


CITEȘTE ȘI: Centura Metropolitană a Clujului, „bătută în cuie”: „Cei 38 de km se vor realiza!”

CITEȘTE ȘI: Varianta finală a Centurii Metropolitane a fost aprobată!

abonare newsletter