Actualitate

Consulatul Onorific al Poloniei, inaugurat la Cluj: „Mai multe posibilități de colaborare!”

Polonia a deschis, miercuri, un consulat onorific la Cluj-Napoca, acesta fiind al doilea din ţară, după cel de la Braşov, deschis în aprilie 2019.

Consulatul Onorific al Poloniei, inaugurat la Cluj-Napoca: „Mai multe posibilități de colaborare!”, sursă foto: Facebook Emil Boc Consulatul Onorific al Poloniei, inaugurat la Cluj-Napoca: „Mai multe posibilități de colaborare!”, sursă foto: Facebook Emil Boc

Consulatul Onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca va deservi județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Cu acest prilej, Mihaela-Monica Călușer a fost învestită în funcția de Consul Onorific al Poloniei.

„România este tot mai atrăgătoare, atât ca ţară de destinaţie a sejururilor turistice, cât şi ca ţară de tranzit pentru transportatorii de mărfuri, şi creşte interesul pentru colaborare. Atât prezenţa traseelor de tranzit ale transportatorilor polonezi pe teritoriul circumscripţiei consulare (...), cât şi numărul tot mai mare de turişti din Polonia fac să crească tot mai mult numărul de cazuri în care este nevoie de acţiuni de natură consulară – accidente, informaţii, sprijin. Este important să se asigure, eventual, un prim contact în situaţiile în care este nevoie de sprijin consular, prin contactele şi poziţia consulului onorific, pentru ca, ulterior, situaţia să fie preluată de Secţia consulară (n.red. a Ambasadei Poloniei de la Bucureşti)”, a declarat Mihaela Monica Căluşer.


Consulatul de la Cluj-Napoca a fost inaugurat în prezenţa secretarului de stat în Ministerul de Externe al Poloniei, Maciej Lang. Au mai fost prezenți Andrzej Kalinowski, Consul al Republicii Polone în România, Ioan Cherecheș, prefectul județului Cluj, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, precum și reprezentanți ai instituțiilor locale și regionale din județele din circumscripția consulară, cât și personalități din mediul de afaceri și viața culturală.

„Vedem tot mai multe posibilităţi de consolidare a colaborării şi dezvoltare şi pe mai departe, inclusiv la nivel regional şi local, nu numai în sfera politică, ci şi în cadrul apropierii între comunităţile şi cetăţenii ţărilor noastre. Tot mai mulţi polonezi vizitează România şi, în plus, pe piaţa românească acţionează peste 1.100 de firme cu capital polonez. În acelaşi timp, creşte interesul românilor pentru Polonia şi nu numai în domeniul turistic”, a precizat Maciej Lang.


„În acest cadru am subliniat faptul că municipalitatea susține inițiativele care aduc beneficii orașului, iar prezența Consulatului Onorific al Poloniei la Cluj-Napoca va contribui la intensificarea relațiilor diplomatice, culturale și economice dintre România și Polonia, precum și la consolidarea dimensiunii internaționale a orașului nostru în contextul european. Legătura dintre popoarele noastre devine și mai puternică, având astfel o punte care ne permite să ne dezvoltăm armonios, în spiritul și valorile Uniunii Europene pe care le împărtășim”, a punctat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

abonare newsletter