Actualitate

Riposta CNAIR privind Autostrada Transilvania, anulată cu argumente: „Respectați legea!”

După ce reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) au anunțat, marți, că un „ciot” de 4,5 km, parte a Autostrăzii 3, nu mai are autorizație de construire valabilă, cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au replicat cu un comunicat prin care dezvăluie că respectiva autorizație a fost prelungită.

Riposta CNAIR privind Autostrada Transilvania, anulată cu argumente: „Respectați legea!” Riposta CNAIR privind Autostrada Transilvania, anulată cu argumente: „Respectați legea!”

„Ne bucurăm să auzim că autorizația este încă valabilă (dar lucrările trebuie începute până în 26 aprilie 2020). Le cerem celor din CNAIR să respecte legea și să publice toate autorizațiile de construire, INCLUSIV când sunt prelungite, pentru că am studiat lista disponibilă pe site-ul MT și autorizația în cauză este trecută doar în forma originală (din aprilie 2017), nu și în cea actualizată (dacă într-adevăr există)!”, transmit reprezentanții API, invitați de CNAIR să „se documenteze temeinic” înainte de a publica informații despre dezvoltarea infrastructurii.

Membrii Asociației pun la îndoială transparența CNAIR, dezvăluind că au fost nevoiți să dea în judecată Compania pentru a informa corect cetățenii. Până în prezent, API a câștigat toate cele șase procese în justiție, cinci definitiv, întocmai pe speța refuzului de a pune la dispoziție documente de interes public.


„Problema de fond este alta: pe acest tronson, licitația a fost pornită acum aproape 3 (!!!) ani, în 21 octombrie 2016, iar saga continuă! Și vorbim de o re-licitare, după ce primul contract licitat în 2014 și semnat în 2015 a fost reziliat în 2016 de către constructor fiindcă CNAIR nu a fost în stare să-i dea ordinul de începere! La 6 ani de la rezilierea contractului Bechtel, au fost inaugurați doar 24 de km pe Autostrada Transilvania, din totalul de 430 km dintre Brașov și Borș!”, atrag atenția cei de la Asociația Pro Infrastructură.

API susține că mai grav este faptul că multe licitații sunt derulate dezastruos. De exemplu, două loturi din A3 Suplacu de Barcău – Biharia (pornite în 23 august 2017) sau Secțiunea 5 din A1 Sibiu – Pitești (din 11 iulie 2017) sunt încă nefinalizate. De asemenea, tronsoanele 3 și 4 din Drumul Expres Craiova – Pitești au fost lansate în data de 8 iulie 2017 și anulate în martie 2019, doar ultimul fiind re-lansat, dezvăluie ONG-ului. Sunt peste 65 de licitații anulate deja, asta în condițiile în care este nevoie de minim un an de zile pentru atribuirea contractelor, multe proceduri depășind chiar și doi ani de zile.


CITEȘTE ȘI: Un „ciot” de 4,5 km al Autostrăzii A3 nu mai are autorizație de construire valabilă

Ultimele Stiri
abonare newsletter