Actualitate

Când vom avea 5G la Cluj-Napoca? Boc: „Susțin această tehnologie, dar în limitele Legii!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc susține că, având în vedere direcția pe care a luat-o orașul, „se lucrează foarte consistent” la implementarea cu succes a tehnologiei 5G pe malul Someșului Mic.

Când vom avea 5G la Cluj-Napoca? Emil Boc: „Susțin această tehnologie, dar în limitele Legii!” Când vom avea 5G la Cluj-Napoca? Emil Boc: „Susțin această tehnologie, dar în limitele Legii!”

În iulie 2018, Orange, Samsung și Cisco au testat pentru prima dată, la Florești, utilizarea unei rețele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix. Astfel, 15 familii din comună au testat atunci experiența 5G. De asemenea, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, Vodafone anunța că „inima Transilvaniei” se află printre primele orașe cu beneficiile 5G. Vodafone România extinsese astfel acoperirea 5G în Cluj-Napoca, lansând primele abonamente 5G din țară. Premiera națională venea la doar o lună după activarea primelor stații radio 5G în rețeaua mobilă Supernet 5G.

Acum, edilul admite că „susține tehnologia 5G” – în limitele Legii –, fiind de părere că orașul „nu poate rămâne în urma tehnologiei”. De asemenea, Boc afirmă că „infuzia” de talente pe malul Someșului Mic sporește șansele Clujului de a avea de câștigat pe termen lung. Acesta critică și propunerea ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care vrea să oblige tinerii să lucreze câțiva ani în țară după terminarea studiilor.


„Acest fenomen (n.red. emigrarea) nu poate fi oprit, ține de demnitatea umană să caute cele mai bune soluții. Ideea lui Teodorovici este ineficientă, nu poate fi susținută, să îi împiedici pe tineri obligându-i să stea un anumit număr de ani în țară! Nu prin asemenea politici faci țara mai competitivă. Poate să rămână în țară, dar dacă nu-și poate valorifica potențialul, ce ai făcut? Este un «brain waste», o pierdere de resursă intelectuală prin neutilizarea ei. Important este să-i creezi contextul ca omul să rămână în țară și să poată fi utilizat talentul. Asta încercăm să facem la Cluj”, a declarat primarul, la un post de radio local.

Boc îi cheamă pe cei deciși să emigreze să încerce mai întâi Clujul

Edilul este de părere că „suntem pe drumul cel bun” la Cluj-Napoca, amintind de strategia municipalității de a menține talentele locale și de a le rechema acasă pe cele plecate. Boc e ferm convins că aceste talente vor oferi slujbele viitorului și îi invită pe cei care sunt deciși să plece din țară să vină în primul rând să stea la Cluj-Napoca.


„Ne-am propus să gândim o politică prin care să dăm un semnal important cercetării de vârf, aici este locul unde sunt bine primiți, au potențial de punere în mișcare a valorilor pe care le asimilează, prin tehnologie, fie că vorbim de blockchain, de 5G – mă refer la domeniul de inovare și IT –, aici este locul unde pot să se împlinească. Două mari schimbări se vor face în lume – inteligența artificală, care ne va lua muncile repetitive, dar ne va da multe alte slujbe care azi nu există –, respectiv quantum computing, o alternativă la internetul de astăzi, care va securiza complet toate datele fiscale”, este de părere Emil Boc.

„Cel de-al treilea domeniu pe care îl văd în dezvoltare este 5G. Ne va permite viteze rapide, diferite față de cele existente, care vor da șansa la inovare, la cercetare, la rapiditatea transmiterii datelor. Acele orașe care vor avea aceste strategii implementate și vor fi conștiente de importanța lor, vor fi câștigătoare. Mersul tehnologiei nu va putea fi oprit, cum a fost și 4G, aceeași temere a fost”, a punctat primarul.


Când vom avea 5G în Cluj-Napoca?

La începutul lunii aprilie, îngrijorările legate de radiaţii au stopat pentru moment dezvoltarea rețelei 5G la Bruxelles. Astfel, planurile aferente unui proiect-pilot ce vizează implementarea unei reţele 5G de internet wireless de mare viteză în capitala Belgiei au fost stopate din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea rezidenţilor. Cu toate acestea, Boc susține că, la Cluj-napoca, se lucrează intens la implementarea tehnologiei 5G.

„Se lucrează foarte consistent la acest capitol, conform Legii, în baza prevederilor legale, analizez cu toți factorii de decizie. Orașul care va avea această structură va avea de câștigat! Susțin această tehnologie în limitele Legii, ea îți oferă un cadru de dezvoltare. Cred că un oraș cum este Clujul nu își permite să rămână în urma tehnologiei. Am luat un start extrem de puternic, tot ce am clădit pentru a încuraja piața de cercetare, de dezvoltare, inovare, IT. Gândiți-vă la politica noastră de a nu face mall-uri, ci clădiri de birouri clasa A. Am reușit să oferim centre de IT puternice!”, a precizat Emil Boc.

Etichete: emil boc 5g
abonare newsletter