Actualitate

Autostrăzile întârzie, directorul CNAIR predă armele la presiunea lui Dăncilă: „Cei care vor urma, să înțeleagă responsabilitatea!”

Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga a renunțat la postul său după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă. În urma inginerului rămân „performanțele” privind autostrăzile care, de ani buni, întârzie să servească cum se cuvine șoferii români.

Autostrăzile întârzie, directorul CNAIR predă armele la presiunea lui Dăncilă: „Cei care-mi vor prelua mandatul să înțeleagă responsabilitatea!” Autostrăzile întârzie, directorul CNAIR predă armele la presiunea lui Dăncilă: „Cei care-mi vor prelua mandatul să înțeleagă responsabilitatea!”

UPDATE

Consiliul de Administrație al CNAIR s-a întrunit, miercuri după-amiază, pentru a stabili cine va prelua funcția de director general al companiei, după demisia lui Narcis Neaga, care și-a anunțat demisia în cursul serii de marți. Astfel, directorul general adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Infrastructură Rutieră, Sorin Scarlat este noul șef al CNAIR.

Absolvent al Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri și doctorand în instalaţii şi inginerie civilă la Universitatea Tehnică de Construcții București, Scarlat a lucrat în trecut și pentru CNADNR, (n.red. acum CNAIR), ca inginer, manager de proiecte sau coordonator de activitate, potrivit CV-ului său.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Narcis Neaga fusese aspru criticat din toate părțile pentru întârzierile masive la construcția de autostrăzi din țară și, în pofida faptului că se bătea în piept că există în lucru peste 200 de km de autostradă, realitatea în teren este cu totul alta. Contractele de autostrăzi semnate și active însumează, într-adevăr 193 km. Cu toate acestea, în acest moment, mișcare în teren există doar pe aproximativ 146 km (restul sunt încă în faza de proiectare: două loturi din A0 Sud și sectorul Sibiu-Boița din A1).

La două zile după declarațiile Vioricăi Dăncilă, care cerea revocarea lui Narcis Neaga din fruntea CNAIR, fostul șef al Companiei a ieșit în față, dezvăluind că „va respecta” mesajul prim-ministrului. „Am decis să renunț la funcție!”, a anunțat Neaga, printr-un comunicat de presă. Printre momentele „memorabile” ale „domniei” lui Neaga se numără episodul reprobabil din 2015, imediat după lansarea autostrăzii Sibiu-Orăștie, când o porțiune din autostradă a cedat pur și simplu.


„Am reușit să lansez proiecte de peste 4 mld. euro!”

„Având în vedere importanța dezvoltării infrastructurii rutiere pentru bunul mers al economiei românești și faptul că, pentru a reuși să atingem cu succes acest obiectiv, este nevoie de bună credință și de colaborarea necondiționată a tuturor factorilor de decizie din România, precum și în urma unei discuții pe care am avut-o cu președintele Consiliului de Administrație, Costin Mihalache, am decis să renunț la funcția de director general al CNAIR S.A. (...) Bineînțeles că am să continui să fac toate eforturile pentru a sprijini în continuare proiectele importante de infrastructură, indiferent de poziția socială sau de funcția pe care o voi ocupa în viitor”, promite Narcis Neaga.

Fostul șef al CNAIR a rezistat mai multor guvernări PSD din 2012 încoace, deși a fost acuzat ani la rând că este principalul vinovat pentru lipsa autostrăzilor în România. Cu toate acestea, Neaga oferă asigurări că, pe întreaga perioadă a mandatului său, „a făcut tot ce i-a stat în putință” pentru a „debloca” proiectele de infrastructură, ori pentru a le continua pe cele aflate deja în derulare.


„Am reușit să lansez împreună cu ceilalți colegi din CNAIR proiecte în valoare de aproape 4 miliarde de euro, care în mod sigur vor asigura României în următorii ani dezvoltarea necesară unei economii europene. Sper ca și cei care vor prelua mandatul de director general al CNAIR să înțeleagă responsabilitatea pe care o presupune această funcție”, se mai arată în mesajul lui Neaga.

Tronsoanele transilvănene se lasă așteptate

Printre cei mai vehemenți critici, ONG-ul Asociația Pro Infrastructură (API) a punctat faptul că, din cei 146 km de autostradă pe care se muncește, 43 se vor deschide în câteva luni, adică loturile 3 și 4 din A1 Lugoj-Deva, contracte parafate încă din august 2013. Astfel, mai rămân 103 km, din care 41 – tronsoanele 1 și 2 din A10 Sebeș-Turda – sunt în construcție de peste 4 ani și jumătate. Cu toate acestea, nu vor fi terminate nici în 2019, ci poate abia la anul!


„Mai vreți termene depășite? Mai avem! Din cei 103-41=62 km rămași, aproape 34 de km, adică segmentele Câmpia Turzii-Chețani și Chețani-Iernut (parte din A3) au ordine de începere emise în luna mai 2016! Primul tronson va fi gata abia la final de 2021 (poate), iar celălalt în 2020, realist vorbind”, avertizează reprezentanții API.

Între timp, în cursul zilei de miercuri, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a publicat câteva imagini de pe Autostrada Sebeș-Turda, respectiv Autostrada Transilvania. Momentan, pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș-Turda se efectuează lucrări de drum, consolidări, structuri și relocare unități. De cealaltă parte, pe secțiunea 3C3 (Biharia – Borș, km 59+100 – 64+450), se efectuează lucrări de îmbunătățire teren, de fundare cu lianți hidraulici, umplutură de balast, piloți din balast, respectiv coloane forate la structuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter