Actualitate

Membrii juriului Tiff: „Clujul are renume bun, publicul este extraordinar”

În cadrul unei conferințe de presă, cei cinci membri ai juriului TIFF 2019 au mărturisit că sunt fascinaţi de entuziasmul cu care publicul clujean primește proiecțiile Festivalului Internțional de Film Transilvania.

Anul acesta, juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania este format din regizorul canadian premiat la Locarno - Denis Côté, producătoarea de succes Anita JukaGrainne Humphreys (directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin), Mike Goodridge  (producătorul cu o experienţă de peste 30 de ani in industria filmului) şi regizorul şi scenaristul român Constantin Popescu.

Ce vor să vadă în Cluj

Fiind la prima vizită în Transilvania, Mike Goodrige a fost întrebat ce i-ar plăcea să viziteze, iar răspunsul a fost: Castelul Bran.


„Eu aş fi vrut să văd Castelul lui Dracula, dar am auzit că este destul de departe de Cluj. Transilvania are toate aceste conotaţii literare şi am fost foarte entuziasmat să vin aici, deoarece sunt în industria filmului de 30 de ani şi Clujul are o reputaţie foarte bună în acest domeniu. Şi-a dezvoltat în ultimii 30 de ani reputaţia de oraş iubitor de filme cu un public excelent, aşa că mă bucur că mă aflu aici", a declarat Mike Goodridge.

Grainne Humphreys, directoarea Festivalului Internaţional de Film din Dublin, a mărturisit că pe lângă filmele pe care trebuie să le jurizeze, ar vrea să se bucure de un film în aer liber în Piața Unirii, experiență care i se pare extrem de interesantă.


„Am fost aici cu câţiva ani în urmă la un alt festival de film şi am avut norocul să particip la o ecranizare în aer liber, în Piaţa Unirii. Cred că a fost una dintre cele mai bune ecranizări pe care le-am văzut, aşa că sunt foarte nerăbdătoare să merg din nou acolo, în timpul liber petrecut aici. Este fascinant decorul, cu biserica alături, a fost o experienţă foarte specială pentru mine", a afirmat Humphreys.

Publicul clujean, entuziasmat de filmele TIFF

Producătoarea croată Anita Juka, aflată şi ea pentru prima oară în Transilvania, a spus că admiră publicul clujean, că este un gen de public pe care nu l-a văzut la alte festivaluri.


„Sunt pentru prima dată aici şi sunt fascinată de public. L-am întrebat pe Tudor (n.red. Tudor Giurgiu, președintele TIFF) de ce a decis să ţină festivalul aici şi mi-a spus că statisticile arată că la Cluj oamenii merg de trei ori mai des la film decât în orice al oraş din România, chiar mai mult decât în Bucureşti. M-am uitat la publicul din Cinema Victoria şi am văzut spectatori de toate vârstele, de la cei mai mici, la vârstnici. Este fascinant că publicul este foarte interesat de film, nimeni nu pleacă din cinema înainte ca filmul să se sfârşească, ceea ce este uimitor şi nu se întâmplă aşa la alte festivaluri”, a mărturisit producătoarea.

Regizorul Constantin Popescu a întărit spusele colegei sale cu privire la publicul TIFF.


„Publicul din Cluj este diferit de cel din alte oraşe, şi nu doar din România, ci din întreaga Europă. Nu pot să explic de ce. Ei chiar vor să vadă filmul la care merg, este un public cald. Spectatorii din Cluj râd când ar trebui să râdă, nu râd când nu ar trebui. Este interesant, nu pot să explic ceea ce simt când sunt în mijlocul lor. Asta îmi place la Cluj şi mi-a plăcut dintotdeauna", a spus cinefilul.

Cei cinci membri ai juriului vor juriza cele 12 filme care sunt în competiția TIFF 2019. Dintre acestea, Monștri este românesc.

Etichete: juriu filme tiff
Ultimele Stiri
abonare newsletter