Actualitate

Cenzură în Consiliul Județean? Când e vorba despre Aeroport, Tișe TAIE MICROFOANELE consilierilor județeni care deranjează!

Nicio ședință de Consiliu Județean fără certuri când vine vorba despre activitatea Aeroportului Internațional Cluj.

Consilierii județeni ar fi trebuit să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2019 la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca, dar proiectul a fost scos de ordinea de zi. Reamintim că cei trei oameni puși de Tișe în Consiliul de Administrație la Aeroport s-au îmbolnăvit subit, în bloc, astfel că nu a mai existat cvorum pentru aprobarea bugetului.

Ioan Cristian Haiduc, președintele Comisiei de Buget Finanțe din cadrul Consiliului Județean Cluj, a acuzat conducerea Aeroportului că “ascunde profitul”.


“Nu s-a întrunit Consiliul de Administrație pentru a vota propunerea. Vin foarte multe milioane de euro profit, față de zero din anii trecuți. M-am uitat la ritmul de creștere al zborurilor, parcă încetinește, nu crește în ritm extraordinar. Ne-am fi așteptat ca în acest an lucrurile să meargă ca și anul trecut. Profitul ascuns, care a fost ascuns, pentru a nu fi plătit Consiliului Județean. La bugetul propus în prima fază din nou profit zero. De ce? Ați prins la credite externe, ca să ascundeți din nou profitul, credite externe care nu se prind acolo, se prind în altă parte. După aceea ați modificat și l-ați retrimis. Practic, ați revenit la practicile de anul trecut. Nu e legal și nici corect. Dar se vede clar că profitul pe anul trecut a fost mai mult decât profitul pe toți anii la un loc. Nu poți să spui că anul acesta ai 17 milioane profit și la anul, zero profit. Eu înțeleg că nu vreți să îl dați la Consiliul Județean ca acționar, dar mai inteligent atunci. Nu ne considerați proști”, a spus Haiduc.

“Vai de mine, vorbiți de lucruri ascunse? Eu nu cred”, a replicat, ironic, Alin Tișe.


Tișe, dat în judecată?

Consilierul județean Vladimir Mătușan s-a ales cu microfonul tăiat în momentul în care a vrut să dezbată această problemă, drept pentru care l-a amenințat pe Tișe că îl dă în judecată.

“Mi-ați tăiat microfonul (...) Sunt cu mâna sus de 5 minute. Eu, pe viitor, ca să nu transformăm această situație într-un ridicol, că totuși suntem în cadrul Consiliului Județean, și dacă e să ne respectăm, chiar nu aș vrea să ajungem la situația penibilă să vă dau în judecată pe obligația de a face, să-mi dați cuvântul pe toate proiectele la care am inițiativa de a lua cuvântul, de a solicita clarificări, de a putea propune amendamente, pentru că este dreptul meu în calitate de consilier județean pe care dumneavoastră nu mi-l puteți cenzura, oricât de mult v-ați dori și indiferent dacă vă plac sau nu proiectele de pe ordinea de zi cu privire la care am propuneri, amendamente sau clarificări. Este ultima dată când o spun. Legat de faptul că nu am putut fi astăzi în posibilitatea de a vota sau a respinge proiectul unei instituții din subordine, cum este Aeroportul, vă rog ca pe viitor să luați măsuri ca acele persoane pe care le-ați mandatat, pentru care v-ați luptat atât și ați încălcat mai multe prevederi legale, să nu se îmbolnăvească subit în bloc toți trei și să fim azi în imposibilitatea de a vota sau a respinge un proiect de buget”, a spus Mătușan.


Iar cearta a continuat:

Tișe: Din nefericire pentru dumeavoastră, nimeni nu vă mai ia în serios. Atunci când faceți anumite afirmații, să le și dovediți. Ați afirmat că nu știu cine nu participă din cauza mea, va trebui să faceți dovada că eu sunt cel care a interzis unor oameni să facă sau să nu facă ceva.


Mătușan: Vă faceți că înțelegeți numai ce vreți și dați în ridicol. Până la urmă e vorba de interesul unor angajați, nu de antipatii pe care le aveți dumneavoastră.

Tișe face ce știe mai bine. Amenință cu dosare penale

Președintele Consiliului Județean spune că există o plângere penală și acuză Aeroportul de “cifre falsificate” în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019.


“Din păcate, dumneavoastră nu înțelegeți nimic. Legat de aeroport, o să vă spunem care e motivul real pentru care nu s-a putut dezbate. Proiectul de buget nu a putut fi votat, există și un dosar penal, plângere penală. În esență, este vorba de două situații diferite, de cifre falsificate între bugetul aprobat de Consiliul de Administrație anterior și bugetul comunicat Consiliului Județean acum. Colegii mei au constatat că există diferențe uriașe, nu erori materiale, de cifre. Din momentul aprobării din februarie și până când au trimis cifrele, ele pe parcurs s-au modificat, probabil de la vibrațiile de la pistă. Ar fi trebuit să votăm alte cifre decât votate în CA. În mod normal, CA-ul ar fi trebuit să se întrunească să dezbată din nou acele modificări de anexe și cifre care inițial nu le-au votat. Dacă credeți că CA-ul se poate convoca de pe o zi pe alta, vă înșelați. Problema este că ele nu trebuiau modificate. Nu știu cine le-am modificat, cert este că e dosar penal și vor răspunde cei care au falsificat. Ar trebui să vă bucurați că nu v-am pus să votați ceva fals”, a continuat Tișe.

Reprezentanții Aeroportului Cluj au respins acuzațiile.

“Profitul de 19 milioane lei se regăsește în ambele variante, toți indicatorii referitor la anii 2018 și 2019, în ce privește cheltuielile și veniturile sunt identice, profitul este identic. Greșeala a venit de la repartizarea profitului, o repartizare care se face în anul 2020, odată cu situațiile financiare ale anului 2019. Într-adevăr, fondurile nerambursabile le-am considerat împrumuturi nerambursabile și de aceea au fost trecute. Am explicat scris Consiliului Județean, în urma telefoanelor la Ministerul Finanțelor, Transporturilor, am înțeles că fondurile nerambursabile nu se pot asimila acelor împrumuturi externe și am corectat. Dacă vă uitați și în varianta de anul trecut  a bugetului, tot așa au fost puse”, a precizat Corina Paula Florian, director economic în cadrul Aeroportului Internațional Cluj.

Proiectul de buget al Aeroportului se va analiza la următoarea ședință de Consiliu Județean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter