Actualitate

Când va avea Clujul parcare de tip “park&ride” lângă Aeroport?

Primăria și Consiliul Județean Cluj și-au dat mâna, anul trecut, și au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor parcări de tip “park&ride”.

Cinci luni mai târziu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, a semnat documentația topografică aferentă elaborării Studiului de Fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal pentru obiectivul de investiții „Centru Expozițional și Park&Ride” ce urmează să fie edificat la intrarea în municipiul Cluj-Napoca, în proximitatea Aeroportului Internațional “Avram Iancu“.

Potrivit forului judeţean, măsurătorile topocadastrale aferente investiției au fost realizate pe un amplasament în suprafață totală de 42,75 ha, aflată în intravilanul municipiului Cluj-Napoca.


Alin Tișe de un proiect uitat la sertat de 7 ani

Centru internaţional de congrese, conferinţe şi expoziţii este un proiect anunţat de Tișe în urmă cu 7 ani şi folosit în campaniile electorale din 2012 şi 2016.


“Centrul Expozițional Internațional va fi edificat în formă modulară, finanțarea acestuia urmând a fi asigurată prin bugetare multianuală, din fonduri ale Consiliului Județean Cluj. Perimetrul alocat efectiv investiției va avea o suprafață de aproximativ 12 hectare, acesta fiind foarte aproape de Aeroport și în imediata vecinătate a viitoarei centuri metropolitane. În ceea ce privește facilitatea «Park&Ride», acesta va ocupa o suprafață de peste 30 de hectare, principalul ei scop fiind acela de a descongestiona traficul prin reducerea numărului de autovehicule aflate în circulație în interiorul municipiului. Investiția, care urmează să fie realizată împreună cu Primăria Cluj-Napoca, mai prevede amenajarea de stații pentru mijlocele de transport în comun și bike sharing, respectiv realizarea accesului auto și pietonal cu dotările și infrastructura aferentă”, transmite CJ Cluj.

O parte din terenurile pe care ar urma să se ridice Centrul Expoziţional Internaţional şi parcarea Park&Ride se află în proprietatea județului Cluj și o parte în proprietatea statului român, în administrarea Ministerul Administrației și Internelor, Unitatea Specială de Aviație. Deja, Consiliul Județean a cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să-i dea terenul unde își desfășoară activitatea Unitatea Specială de Aviație Cluj pentru construirea parcării de tip park&ride.


În luna octombrie, CJ Cluj a revocat dreptul de administrare al aeroportului asupra unui teren în suprafaţă de peste 4 hectare în vederea realizării unei parcări de tip park&ride. Cele 4 hectare se adaugă celor 12 hectare de teren din vecinătatea aeroportului pe care Alin Tişe a pus ochii încă din campania electorală când a promis realizarea unui centru internaţional de congrese şi expoziţii, lucru nerealizat nici până în ziua de astăzi.

Parcarea de tip “park and ride” ar urma să aibă aproximativ 1.000 de locuri de parcare și ar urma să fie realizată sub nivelul solului, astfel încât să poată fi ridicat și un etaj. Parcarea se află în zona de protecție a culoarului de zbor al avioanelor, motiv pentru care nu poate fi înălțată mai mult.


Potrivit protocolului de colaborare, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea unor stații pentru mijloacele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing, amenajare acces auto/pietonal, iar Consiliului Județean îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării “cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către județul Cluj”.

abonare newsletter